PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La nova llei d’inversions estrangeres permetrà crear societats en 15 dies

El text suprimeix el procés de control ministerial previ i proposa una revisió a posteriori de les activitats

Per Àlex Pont

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la presentació de la modificació de la llei.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la presentació de la modificació de la llei. | SFGA / JAVILADOT

La nova llei d’inversions estrangeres promoguda pel Ministeri d’Economia permetrà agilitzar els tràmits de creació de societats fins al punt de reduir el temps necessari per al funcionament d’aquestes en un total de 15 dies. Així ho va anunciar ahir el titular de la cartera, Jordi Gallardo, el qual va afirmar que «fins ara, les companyies havien de superar un procés que s’allargava diversos mesos a causa de les peticions i els controls de l’Administració inicials». Amb aquesta modificació de la llei, el que pretén el Govern és facilitar el registre de les marques i agilitzar la posada en funcionament de les activitats empresarials per fer més atractiu el país a l’hora d’invertir des de l’exterior i generar més riquesa, la qual cosa, fins ara, s’eixamplava al voltant de 98 dies de mitjana per tal de poder donar el tret de sortida a les explotacions foranes. Si s’acaba aplicant el text, les societats tan sols hauran de sol·licitar l’autorització inicial i declarar la inversió per iniciar-se.

Un dels punts que es van remarcar durant la presentació organitzada per Andorra Business, va ser la supressió del control previ a la creació de les companyies que, fins ara, duu a terme el Ministeri d’Economia i Empresa. En aquest sentit, el nou text legislatiu preveu una revisió a posteriori de les activitats empresarials de les noves societats amb la finalitat de comprovar si s’estan complint els estatuts preestablerts i per conèixer si les inversions que es declaren es materialitzen i quina oferta de feina generen, entre altres coses. Això, posa de manifest que, fins ara, el Govern no hauria establert cap mètode per discernir si les inversions estrangeres funcionen correctament o no. Tot i això, el ministre va indicar que per fer realitat aquest canvi de paradigma, «caldrà dotar de més recursos al Departament de Registres Econòmics i Jurídics i fer una inversió de recursos humans i tecnològics».

La llei també preveu que el ministeri imposi mesures cautelars «per tal de fer recular o suspendre, si fos necessari, les inversions inicials amb la finalitat de complir les directrius en cas de mancances», va assenyalar Gallardo. Així, el titular d’Economia va qualificar la directriu amb el terme de «liberalització controlada» que afavorirà, principalment, aquells països que hagin firmat amb Andorra un acord que descarti la doble imposició o un conveni de permissibilitat d’intercanvi d’inversions. En aquests casos aplicarà l’agilització de la creació de societats en 15 dies. Amb relació a aquells països en què aquests convenis no existeixin, el procediment serà el mateix que en l’actualitat, substituint també la revisió prèvia per la posterior «sense la possibilitat de crear una companyia per la via ràpida», segons va afirmar Gallardo.

Entrant al detall dels aspectes que fan referència a la clàusula de salvaguarda del text, el titular d’Economia va indicar que «la transformació dels criteris dels inversors estrangers han originat que sigui necessària més seguretat jurídica a l’hora de realitzar aquestes operacions». També va afegir que aquesta acció legislativa «permetrà fer públic quins tipus d’inversions estan limitades al país» perquè l’objectiu és facilitar l’entrada de capitals que, en cap cas, posin en risc infraestructures crítiques del Principat o aspectes que contrarestin la sobirania energètica, l’ordre públic i la seguretat, els quals «són uns dels principals actius nacionals que s’han de mantenir». Així, el ministre va tornar a recalcar que aquesta mesura de «revisió» no suposarà una aturada de les inversions estrangeres, sinó que «permetrà que algunes de les activitats que abans no estaven autoritzades, ara, ho puguin fer pel seguiment posterior». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT