PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El comitè de Liberals aprova les opcions de Pallarés i Cabanes

Els afiliats escolliran a final de mes el cap de llista definitiu per concórrer a les generals

Per El Periòdic

Un moment de la reunió del Comitè Executiu Nacional de Liberals, ahir.
Un moment de la reunió del Comitè Executiu Nacional de Liberals, ahir. | Liberals d\'Andorra

El Comitè Executiu Nacional de Liberals, en una reunió celebrada ahir al vespre a la seu del partit, va validar les dues candidatures que s’han presentat al procés de primàries per escollir el cap de llista de Liberals a les pròximes eleccions generals. Per tant, Judith Pallarés i Josep Maria Cabanes continuen en el procés de primàries. 

El procediment acordat per validar les candidatures ha estat el següent: les persones encarregades de revisar el llistat de signatures i comprovar-ne que s’adeqüen al que estableixen els estatuts de la formació han aturat el procés un cop les dues candidatures han superat el llindar mínim d’avals necessaris per poder continuar en el procés de primàries. En aquest sentit, ambdós candidats estarien empatats en el nombre de suports. D’aquesta manera, els afiliats escolliran el pròxim cap de llista de Liberals en un congrés extraordinari que s’està valorant que tingui lloc a finals de mes.

Cal recordar que si bé la candidatura de Judith Pallarés ja era oficial des de feia dies, Josep Maria Cabanes va donar la sorpresa aquest dimarts presentant-se in extremis, però a petició de diversos afiliats històrics. «Van considerar que hi havia de ser perquè tinc molta experiència», va declarar Cabanes en declracions a aquest rotatiu, tot reconeixent que «molta gent s’ha bolcat i n’estic molt agraït». A més, Cabanes suposa a la pràctica el substitut de Jordi Gallardo que dilluns va anunciar, també per sorpresa, que plegava, no només de la cursa per les primàries liberals sinó també, temporalment, de la vida política un cop acabi la legislatura vigent. Gallardo va reconèixer que tenia intenció de concórrer a les primàries, però va canviar de decisió quan va saber que també es presentaria Pallarés. «Unes primàries entre diferents sectors són positives, però entre un nucli tan proper hi ha risc de divisió, i això no li convé al partit», va raonar. En aquest sentit, va afegir que «aquest escenari podria representar un qüestionament públic del meu lideratge, i aquesta competició entre persones que han treballat braç a braç podria semblar una lluita interna» i, per tant, va decidir fer «un pas al costat».

Pallarés, per la seva banda, va fer pal·lès poques hores després i mitjançant un tuit que «han estat uns anys molt intensos en els quals junts hem fet créixer aquest gran projecte polític. Continuarem treballant per mantenir-lo viu i unit defensant els nostres valors. Gràcies Jordi per la teva confiança». Gallardo, però, va admetre que la relació entre tots dos –companys, a més, al Consell de Ministres– «ha canviat», malgrat que «no hi ha cap crisi ni cap enfrontament».

Així mateix, convé destacar que mentre que Pallarés és l’actual ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Cabanes és dirigent d’Andbank i president de la Federació Andorrana de Caça i Pesca (Facip). També va ser ministre d’Interior i Justícia en el mandat de Marc Forné.

Liberals és l’única formació que ha engegat de forma oficial la preparació de la pròxima contesa electoral general, la qual s’hauria de convocar el març de 2023. No obstant això, la realitat és que des de fa uns mesos, el clima a l’Executiu sembla assenyalar a un avenç de les eleccions uns mesos. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT