PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS proposa regular la iniciativa legislativa popular

L’articulat suggereix que les propostes aprovades rebin ajudes públiques

Per Anna Casanova

Susana Vela i Judith Salazar, conselleres generals del PS.
Susana Vela i Judith Salazar, conselleres generals del PS. | A.C.

«No volem deixar lleis a la cua d’espera». Aquestes paraules de la consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Judith Salazar donen sentit a la proposició de llei que el grup parlamentari va presentar ahir per desenvolupar les directrius bàsiques que contempla la Llei de Transparència sobre la participació ciutadana en l’elaboració de reglaments. Aquesta és una iniciativa a la qual van mostrar interès les diferents formacions polítiques en un passat, però per qüestions de «prioritat», no ha continuat endavant fins ara. Aquest text embrionari de 17 articles «no és complex» i, per tant, el PS preveu que tingui una continuïtat entre legislatures, també gràcies a l’interès per part de tots els grups de tirar-lo endavant. 

El que es planteja és que qualsevol persona que formi part del cens electoral i no estigui privada de drets polítics pugui presentar una nova llei. Per fer-ho, s’ha proposat la creació d’una comissió gestora integrada mínimament per tres persones, les quals tindran relació amb el ciutadà interessat i hauran de presentar la llei, acompanyada d’una memòria explicativa sobre les raons per les quals s’ha de tirar endavant la proposta i quines són les fonts de finançament que rep el ciutadà, siguin públiques o privades. En aquest sentit, s’ha suggerit realitzar una compensació pels promotors que tirin endavant una iniciativa legislativa popular d’un mínim de 5.000 euros (un euro per signatura recollida) que ajudarà a pagar les despeses. També es facilitarà una bestreta per començar els treballs amb uns 2.000 euros d’entrada. 

Quan s’hagi tramitat la proposta, aquesta entrarà al registre general del Consell General i Sindicatura valorarà que no inquireixi en cap matèria que no es pugui modificar com el pressupost de l’Estat, la reforma de la Constitució, els tractats internacionals o els drets humans; i que compleixi els requisits. Un cop estigui presentada, la llei necessitarà un 10% de signatures del cens electoral, que també hauran de ser autentificades perquè s’admeti a tràmit. 
Per acabar, aquesta proposta s’ha compartit amb les associacions i els sindicats per la voluntat del PS d’implicar-los. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT