PUBLICITAT

A la Biennal en furgoneta: l'hora de l'austeritat

  • El ministeri descarta el transport de les obres per via marítima per estalviar
EL PERIÒDIC
ESCALDES -ENGORDANY

Periodic
Interior de San Samuele, a tocar del Palau Grassi, seu del pavelló andorrà a Venècia Foto: SFG

El Ministeri de Cultura farà un esforç de contenció econòmica pel que fa als aspectes logístics que comporta la participació d'Andorra a la Biennal de Venècia, a partir del 4 de juny. Segons el coordinador del projecte, Josep Maria Ubach, s'està mirant d'estalviar «el màxim des de tots els àmbits» i que, per això mateix, el transport de les obres, que en principi es preveia fer per via marítima des de Barcelona, serà finalment per carretera i des d'Andorra, informa l'ANA. La consigna de contenció pressupostària també s'aplicarà a la inauguració, que serà «digna però austera».

El trasllat per carretera es concretarà amb una camioneta fins a la ciutat dels canals. «Allà podem utilitzar algun tipus de transport aquàtic que sigui el més petit possible, això vol dir, el més econòmic, i que no haguem d'utilitzar aquestes barcasses tan grans, on ens sobraria espai per tot arreu», diu Ubach. Des d'Andorra sortirà ja havent fet les proves pertinents de muntatge. «El que sortirà d'aquí sabrem com es desmunta perquè ho haurem provat a Andorra, i quan arribem a Venècia, tot el que portem desmuntat en es muntarà i estarà a punt per a exhibir-se».

La via marítima ha estat descartada perquè hagués sigut obligatori contractar un contenidor. «Això és una mala solució per a nosaltres perquè el contenidor es paga a tant el metre quadrat i ens sobraria molt d'espai. Per tant, ens surt molt més econòmic agafar una camioneta andorrana per arribar fins a Venècia, i des d'allà, en barca fins a l'església de San Samuele». Segons Ubach, els treballs per al disseny del muntatge de la mostra es desenvolupen ara per ara amb tota normalitat: «Estem dintre dels marges de temps i ho tenim tot bastant bé, no hi ha d'haver cap inconvenient». El trasllat de les obres dels autors, Francisco Sánchez i Helena Guàrdia, tindrà lloc durant la segona quinzena de maig per estar a Venècia al voltant dels dies 25 i 27. La mostra ha de quedar llesta per ser inaugurada el 4 de juny, data en què s'iniciaran unes jornades a porta tancada per a artistes i crítics.

El mínim cost possible / La inauguració de la mostra es farà sota la consigna de la contenció de la despesa. «El grau d'ambició de cada esdeveniment va en funció de la quantitat de diners de què disposes. Per tant, estem negociant amb els nostres amics italians la manera de fer alguna cosa digna», assegura Ubach. La voluntat és que tothom s'hi senti «còmode», que sigui una vetllada «agradable», facilitant el contacte entre artistes i crítics «perquè això és important», i que el cost sigui «el menor possible». Per a la inauguració, el Govern ha de seguir els «estàndars», diu Ubach, de tres categories que aconsella la Biennal: baixa, mitjana i alta. «Nosaltres ens quedarem entre la mitjana i la baixa. Potser s'hi podrà desplaçar alguna personalitat andorrana o algun artista d'un altre àmbit –musical, per exemple– però anem tan justos de pressupost que se'ns fa molt difícil pensar en una despesa afegida». D'altra banda, aquesta setmana s'han començat a fer les fotografies de les obres dels artistes andorrans, que també han hagut de respondre un qüestionari que els ha enviat la comissària de la Biennal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT