PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Comprar un pis a Andorra és avui un 30% més car que l’any passat

Les transaccions no deixen de créixer, malgrat que el preu del metre quadrat s’enfila fins als 3.430 euros

Per El Periòdic

Vista aèria de la vall central.
Vista aèria de la vall central. | MARICEL BLANCH

Les transaccions immobiliàries a Andorra no s’aturen. En només un any el preu mitjà del metre quadrat s’ha incrementat un 30%, corresponent a uns 770 euros. Així, segons es després de l’últim informe publicat pel Departament d’Estadística, si el primer trimestre del 2021 el cost era de 2.660 euros, enguany ha estat de 3.430 euros. Malgrat aquest augment, la compra i venda d’immobles ha pujat un 22,3% en comparació amb l’any anterior (i un 39,6% en relació amb l’acumulat els darrers 12 mesos), de manera que es confirma que el sector torna a viure una autèntica bombolla en la qual sembla que predomina l’habitatge de luxe, gràcies a l’alt nombre de residents d’alt poder adquisitiu que en els últims anys s’ha traslladat al Principat. Entrant al detall de les xifres, cal destacar que durant el primer trimestre del 2021 es van materialitzar 394 transaccions, mentre que entre gener i març d’aquest any en van ser 482.

Si es comparen les dades des del 2017 es pot comprovar com des d’aleshores la tendència no ha parat d’anar a l’alça. Exceptuant una petita davallada l’any 2020 –a causa de l’esclat de la pandèmia de la covid-19 i l’aturada en sec de tots els sectors–, la pujada ha estat ininterrompuda fins a arribar a un creixement del 55% els últims cinc anys. 

Respecte al nombre de béns immobles transmesos, han incrementat el 74,3% respecte al primer trimestre de l’any 2021, on totes les agrupacions de béns immobles van experimentar un augment. Així mateix, la variació anual de l’acumulat durant l’últim any mostra un augment del 49,5%. D’aquesta manera, cal destacar que el grup Altres construccions és el que experimenta el creixement més gran amb un 121,%, seguit dels Terrenys i places d’aparcament, amb un 107%, dels Pisos, habitatges unifamiliars i edificis, amb un 19,2% i els Locals comercials i magatzems (naus) amb un 9,1%. Amb nombres absoluts, suposen una variació de 200 immobles, 400, 67 i un, respectivament. 

Pel que fa al valor dels béns immobles transmesos, ha incrementat un 115,3% respecte al primer trimestre de l’any 2021, on totes les agrupacions de béns immobles es van incrementar, especialment els Terrenys i places d’aparcaments que van assolir una variació del 279,6% amb més de 116 milions d’euros. La variació anual de l’acumulat dels darrers 12 mesos mostra un augment del 49,2%.

Amb referència a la superfície transmesa, expressada en metres quadrats, ha augmentat el 123,5% respecte al primer trimestre de l’any anterior, on totes les agrupacions de béns incrementen. Però, mentre que els Terrenys i places d’aparcament i Altres construccions presenten un augment exponencial del 187,3% i del 182,8%, respectivament, en el cas dels Locals comercials i magatzems (naus) és del 61,9% i en el dels Pisos, habitatges unifamiliars i edificis amb prou feines superen el 20%, situant-se en una variació positiva del 22,1%. La variació anual de l’acumulat l’últim any reflecteix un increment del 46,7%. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT