PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

José Ramón Ubieto exposa la situació del ‘bullying’

El psicoanalista apunta que l’assetjament és seriós i afecta a tothom

Per El Periòdic

José Ramón Ubieto, durant la conferència d’ahir.
José Ramón Ubieto, durant la conferència d’ahir. | ANA / M.P.

L’edifici Crèdit Centre va acollir ahir la conferència Bullying i ciberbullying: falses sortides que requereixen respostes adultes i col·lectives, organitzada per la Fundació Crèdit Andorrà, i que s’emmarca en el programa La salut al dia. L’acte va anar a càrrec del psicoanalista i psicòleg clínic, José Ramón Ubieto, i va comptar amb la participació del director clínic d’Amalgama7 i psicòleg clínic, Jordi Royo, i la directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros.

Durant la conferència, Ubieto va posar en relleu que, malgrat que l’assetjament és una problemàtica que ha existit sempre, aquest ha anat canviant d’acord amb les èpoques i, avui dia, també ha arribat a les noves tecnologies, «fent que el bullying no s’acabi quan finalitza l’escola», sinó que «continua a través de les xarxes socials». 

En aquest sentit, va definir l’assetjament escolar com «una cosa seriosa i que ens afecta a tots; no és només un problema de la víctima i l’assetjador», també hi influeixen altres figures com la posició que adopten els testimonis, qui «moltes vegades opten pel silenci», i dels adults, «pares o professors, indistintament». A més, Ubieto també va parlar sobre els possibles perfils de les víctimes, asseverant que «no hi ha una figura nítida que sigui susceptibles de ser assetjada», tot i que ha afirmat que hi ha certes «condicions» que es repeteixen en un gran nombre de casos.

Entrant a les possibles solucions, Ubieto i Royo van manifestar que cada dia sorgeixen més «solucions» per minvar els volums d’assetjaments. Així doncs, el psicoanalista va apuntar que l’estratègia bàsica és «ajudar al fet que cadascú identifiqui que és allò que no podem llegir de nosaltres mateixos», ja que, exposa, quan «les coneixen tenen la possibilitat de triar una altra sortida».

Per cloure, Ubieto va exposar que s’han d’incrementar els programes de prevenció per ajudar als nois i noies i a les famílies, perquè, siguin víctimes o agressors, «són menors que necessiten ajuda». «No podem caure en l’error de parlar de bons i dolents perquè aquests papers no són estables, ans al contrari, són dinàmics, per la qual cosa, persones que en un moment determinat han estat agressors, al seu moment havien sigut víctimes», va assenyalar, segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT