PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Moneyval insta Andorra a regular més els actius digitals

L’ens remarca rebaixa la qualificació del país per no implementar normativa

Per El Periòdic

Una criptomoneda.
Una criptomoneda. | Freepik

L’informe anual corresponent al 2021 del Moneyval, entitat pertanyent al Consell d’Europa i que avalua les mesures contra el blanqueig de capital, posa en relleu les mancances d’Andorra en matèria de regulació d’actius digitals i criptomonedes. Segons recull el text, publicat ahir, «Andorra encara no n’ha pres prou mesures» per implementar la normativa que inclogui els «nous requisits internacionals per actius virtuals», assenyalant en aquest sentit les mancances que això provoca en matèria de prevenció de blanqueig de capitals.

En concret, l’informe assenyala que el Principal manté tres recomanacions fetes pel mateix organisme amb un grau de compliment «parcial», que són les noves tecnologies, els instruments internacionals, i les facultats per a l’aplicació de lleis. Així, el Moneyval demana una actualització l’any vinent al voltant d’aquests tres punts per observar l’evolució del país i poder optar a una millora de la revisió.

De fet, la recomanació per una millora de les regulacions dels actius digitals és global en la conclusió de l’informe del 2021, a la vegada que recomanen als governs europeus que fomentin l’especialització de professionals com advocats i gestors en «guardians» per a la supervisió del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. «L’escàndol dels papers de Pandora del 2021 demostra l’escala creixent de l’amenaça de blanqueig de diners i la persistència dels blanquejadors a abusar del sistema financer internacional per ocultar els seus ingressos il·lícits», va declarar la presidenta del Moneyval, Elzbieta Frankow-Jaskiewicz, que va alertar que «ens trobem davant d’una combinació de mètodes de blanqueig de capitals coneguts i noves tendències que requereixen una acció i una coordinació sòlides per part dels governs d’Europa i d’arreu del món».

En definitiva, l’informe recull que els països revisats tenen un «nivell moderat» d’eficàcia en la lluita contra el blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT