PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’adaptació de les famílies ucraïneses està sent «positiva»

A causa de la manca d’habitatges, la majoria es queda en pisos de familiars

Per Anna Casanova

Refugiats ucraïnesos a Polònia.
Refugiats ucraïnesos a Polònia. | El Periódico de Catalunya

Les famílies ucraïneses desplaçades per la guerra que ja resideixen al país han hagut de buscar feina i incorporar els seus fills a l’escola. En aquest sentit, la presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos d’Andorra, Anastasia Kravets va apuntar que «l’adaptació ha estat molt positiva». Kravets va destacar que els professors han fet una «gran tasca» per integrar els infants, encara que aquests facin torns de matí o de tarda i, per tant, no segueixin l’horari habitual escolar. Pel que fa als adults, la majoria ha trobat feina en el sector de la neteja i també en algun supermercat. 

D’altra banda, actualment, encara hi ha persones en «llista d’espera» per optar a la residència, va assegurar el cònsol honorari d’Ucraïna, Toni Zorzano. Sí que hi ha casos «puntuals», va insistir, en els que alguns familiars directes han estat reagrupats després de superar el llindar de residents per motius específics. Però, «aquells que no han aconseguit l’estada permanent i que podran ser turistes durant tres mesos, quin cobriment tindran?», va qüestionar Zorzano.

Respecte a l’habitatge, la majoria de les persones han de quedar-se en pisos de familiars o amics, pel fet que no hi ha els recursos suficients per acollir a tothom. A més, «Serveis Socials ha prestat alguns pisos, però són molt temporals. Les estades solen ser d’entre una i dues setmanes», va informar Kravets. Paral·lelament, Zorzano va afegir que «acollir a una família durant mesos també comportaria conflictes, i per aquest motiu s’han de buscar habitatges més privats». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT