PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els experts no descarten una setena onada, tot i que serà lleu

L’epidemiòloga Mireia Garcia adverteix que tornar a la mascareta «no és impensable»

Per Anna Casanova

Imatge d’arxiu d’uns infermers fent una prova en un StopLab.
Imatge d’arxiu d’uns infermers fent una prova en un StopLab. | SFGA/CEsteve

Els experts no descarten l’arribada d’una setena onada ocasionada per la flexibilització de les mesures sanitàries i el desplaçament de Setmana Santa. Així ho va assegurar l’epidemiòloga del Ministeri de Salut, Mireia Garcia, afegint que «al final som un país que tenim molta connexió amb el nostre entorn, i l’increment de casos ens pot afectar».

Actualment, el Govern registra un total de 507 casos de covid-19 actius. En aquest sentit, Garcia va afirmar que «en aquests moments, estem en una situació d’estabilitat on hi ha petits increments no marcats». A més, els casos detectats «no són greus». Pel que fa als països veïns, va informar que s’ha detectat un petit repunt en el nombre de casos.

En els dos anys de pandèmia s’ha descobert que el virus provoca més afectació a l’època de la tardor i a l’hivern. En els pròxims mesos, per tant, només s’espera un gran brot en el cas que «hi hagi un canvi en la variant», va indicar Garcia. Paral·lelament, va detallar que si una nova soca arriba a Andorra, s’haurà de realitzar un estudi per seguir l’evolució, i en el cas que canviessin la transitabilitat i la gravetat en aquesta, «s’haurien de restablir les mesures preventives».

Ara per ara, des del Ministeri de Salut s’està monitorant i vigilant la situació i, «no és impensable que en un moment determinat diem, ara hem d’aplicar mesures», va advertir Garcia. Així doncs, va explicar que la mascareta probablement seria la primera a tornar, a causa de la facilitat de portar-la i perquè és econòmica. Tanmateix, si arriba una setena onada, no s’espera que sigui molt marcada «si seguim amb la tendència d’ara», perquè la major part de la població ja està immunitzada.

Altrament, en aquesta època de l’any a la covid s’hi sumen diferents virus que es transmeten per via respiratòria, els símptomes dels quals poden arribar a confondre’s amb els del SARS-CoV-2. Un d’aquests virus és la grip. La cap d’àrea del Departament de prevenció, promoció i vigilància de la salut, Rosa Vidal, va apuntar que «es pot observar que aquest any, la grip ha tingut un calatge tardiu, i no ha estat fins a la setmana vuit de l’any 2022 que s’han detectat un nombre de casos significatius».

Habitualment, el brot de grip sol produir-se a finals d’un any i principis d’un altre. No obstant això, una de les possibles causes de l’endarreriment d’enguany pot haver estat pel fet que la mascareta ha deixat de ser obligatòria. Addicionalment, «tenim molt més virus circulant envers les temporades passades», va insistir Vidal.

Pel que fa a les taxes d’incidència, la grip s’ha detectat en diferents sectors de la població. La cap de l’àrea del Departament de prevenció, promoció i vigilància va informar que al principi, la majoria de casos es produïen en joves d’entre 15 i 24 anys; després, es van anar detectant més incidències en nens més petits; i en aquestes últimes setmanes, «veiem que hi ha menys casos i estan repartits en tots els grups d’edat».

En canvi, gairebé no s’ha detectat la presència de la grip en les persones de més de 65 anys. Això és degut al fet que els més vulnerables solen vacunar-se contra aquest virus i presenten efectes més protectors. En aquesta temporada, va afirmar Vidal, s’han subministrat 7.800 dosis de la vacuna per a la grip, una xifra inferior a la de l’any passat, tot i que «continua sent un nombre significatiu».

Per acabar, el virus circulant ha estat majoritàriament el de la grip A. En aquest sentit, Vidal va advertir que «cal estar atents a tota l’evolució del que està succeint amb la grip aviar i veure si són casos esporàdics, o si al final es demostra que hi ha una retransmissió més important». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT