PUBLICITAT

L'AESE planifica 22 hidroelèctriques i 2 parcs eòlics per als propers 20 anys

  • La inversió necessària és de 200 milions d'euros
  • Aquestes instal·lacions produirien el 54% de l'energia consumida al país
EL PERIÒDIC
LA MASSANA


9580_aese2
El portaveu de l'AESE, Joan Carles Grau, i el president de l'associació, Josep Montané. Foto: ANA / M. T.
L'Associació d'Entitats del Sector Energètic (AESE) ha presentat aquest dimecres les conclusions dels estudis de viabilitat d'energies renovables al país que han encarregat i que apunten que desenvolupant un projecte combinant energia hidràulica i eòlica podrien aconseguir produir el 54% de l'energia que es consumeix. Per aquest motiu, els membres de l'AESE volen impulsar la construcció de fins a 22 centrals hidroelèctriques i dos parcs eòlics en el termini d'uns 15 o 20 anys, i que requeriria una inversió de 200 milions d'euros. En la primera fase volen tirar endavant tres centrals hidroelèctriques a cadascuna de les parròquies on distribueixen –Ordino, la Massana i Sant Julià- que produirien entre 1.000 i 1.500 kilowatts per hora, a més d'estudiar la viabilitat d'un projecte de cogeneració al Pas de la Casa. Aquestes tres primeres instal·lacions, que "no seran obres faraòniques sinó projectes ràpidament executables", podrien començar-se a construir a partir del setembre d'aquest any.
L'associació que integra les mútues elèctriques del país, l'AESE, vol impulsar la producció d'energia elèctrica renovable, i és per aquest motiu que han fet un estudi sobre la viabilitat de l'energia hidràulica, eòlica, solar, de biomassa i de biogàs, que conclou que les més adequades pel país són les dues primeres, i que, en canvi, la solar només seria rendible per fer aigua calenta.

Segons les conclusions de l'estudi, que s'ha fet en base a les dades entre el 2003 i el 2010, es podria arribar a assolir un 54% de producció pròpia, repartida entre l'AESE (37%), FEDA (14%) i Ctrasa (3%). En un segon escenari, també es planteja la possibilitat d'exportar als països veïns l'excedent durant les hores punta. Segons l'estudi, es vol assolir una producció mitjana anual de 120 GWh a les parròquies d'Ordino i la Massana, i 100 GWh a Sant Julià de Lòria, entre les centrals fluents i les reversibles que es volen construir.

En total, la intenció és fer dos parcs eòlics i unes 22 captacions d'aigua amb les seves corresponents centrals elèctriques, repartits per les parròquies on les mútues tenen el seu negoci: la Massana, Ordino, Sant Julià de Lòria i el Pas de la Casa. En aquest últim indret, es veu difícil implantar l'energia hidroelèctrica, i pel que fa l'eòlica, creuen que el lloc idoni és el pic del Maià, on FEDA ja hi està fent estudis. Per tant, estudiaran la possibilitat d'implantar una central de cogeneració similar a les projectades a Soldeu o a la Comella. La primera fase del projecte consisteix en tres petites centrals hidroelèctriques, per les quals ja tenen ubicació, però que no han fet pública perquè encara no han parlat amb els privats.

Els responsables de l'AESE han assegurat que en una situació de crisi és un bon moment per invertir, i que els 200 milions d'euros es poden amortitzar si anualment s'aplica un increment del 2% en les tarifes. De fet, el portaveu de l'associació, Joan Carles Grau, ha indicat que tenint en compte els increments de l'energia que s'estan experimentant en els països veïns, si no s'aposta per la producció interna amb energies renovables, en els pròxims anys aquests augments repercutiran també a Andorra, i ho faran per sobre d'un 2%.

També han destacat que per cada MW a construir es crearan 7,4 llocs de treball directes i 11,2 d'indirectes, cosa que representa un total de 1.000 nous treballadors directes i 1.500 d'indirectes.

L'objectiu de l'AESE és des d'ara fins a l'estiu intentar convèncer tots els actors de la societat per tirar endavant el projecte, sobretot pel que fa als comuns, ja que l'aigua és propietat comunal. També estan buscant el finançament, que serà principalment privat, i la manera de poder obtenir l'autorització per part del Govern, ja que actualment la llei no permet empreses que produeixin grans quantitats d'energia, fora de FEDA o de societats tipus Ctrasa. En aquest sentit, les mútues consideren que el sistema elèctric del país haurà de canviar, i les societats de producció, les de distribució i les de transport hauran de separar-se tal com marca la normativa europea. El calendari que s'han fixat és que al setembre es pugui començar la construcció de les tres primeres centrals, que podrien ser una realitat al cap d'un any i mig o dos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT