Escaldes-Engordany
L’energia hidroelèctrica baixa un 10% la producció al gener
El cabal dels rius està per sota de la mitjana dels últims 10 anys
La generació elèctrica de la Central d’Encamp de FEDA del mes de gener va arribar als 4.607 MWh en total, la qual cosa reflecteix que va ser un 10% inferior que la mitjana dels últims 10 anys (2012-2021), la qual se situava als 5.000 MWh. En aquest sentit, no es registrava una producció tan baixa a les instal·lacions de la companyia elèctrica des del 2017, en què les dades reflecteixen que no es va arribar ni als 3.000 MWh. Pel que fa als paràmetres de febrer i març, FEDA encara no ha fet públiques les comparatives i les xifres de producció hidroelèctrica referents a aquests dos mesos. D’aquesta manera, les dades de la companyia es contraposen a la voluntat de la mateixa d’incrementar la producció nacional de renovables en un moment en què la demanda d’energia es troba en una tendència ascendent arreu del territori.
Seguint la mateixa línia, segons van afirmar els experts d’Andorra Recerca + Innovació (ARI), el cabal dels rius es va situar per sota de la mitjana d’aforament del període comprès entre 2010 i 2021 durant els primers mesos de l’any. Concretament, l’anàlisi dels registres de l’estació d’aforament de Borda Sabaté mostren com el mes de gener es va situar lleugerament per sobre dels valors mitjans, mentre que al febrer els registres van començar a desplomar-se. Durant el mes de març, però, es mostren unes dades similars a la mitjana del mes de setembre dels darrers 10 anys. De totes maneres, la tendència de l’últim mes apunta a uns registres lleugerament ascendents, en una temporada que es correspon, normalment, a l’augment del cabal a causa del desgel i la desfeta de la neu de les muntanyes per l’augment de les temperatures.
Pel que fa a les variacions de l’aforament dels rius del Principat, el coordinador de sostenibilitat de l’ARI, Oriol Travesset, va afirmar que «Andorra depèn, en gran mesura, de les precipitacions per determinar l’augment o la disminució dels cabals; en canvi, territoris com Catalunya poden jugar amb les reserves dels embassaments». En aquest sentit, cal remarcar que l’embassament d’Oliana, situat a la zona dels Pirineus i molt proper a la frontera hispanoandorrana, va registrar una baixada al llarg de tot el mes de març i va arribar al punt mínim a mitjans d’abril, la qual cosa evidencia un descens generalitzat de les reserves d’aigua de l’àrea pirinenca durant els primers mesos de l’any.
Quant a les condicions climàtiques registrades durant el gener, per l’estació meteorològica central de FEDA, cal remarcar que els primers dies de l’any es van caracteritzar per uns nivells normals de precipitacions, tot i arribar a unes temperatures per sobre de la mitjana que, segons els experts de l’ARI, van ser càlides. Pel que fa al mes de febrer, aquest va ser un període sec i càlid amb comparació a la mitjana registrada durant els 10 anys anteriors, ja que les temperatures es van situar gairebé quatre graus per sobre, amb unes màximes de 13,1 graus i unes mínimes que van marcar 1,2 graus als indicadors. Amb relació al mes de març, els registres de FEDA estableixen que les temperatures van arribar a uns nivells similars a la mitjana amb un increment de 0,3 graus. Pel que fa a les precipitacions, aquestes també van girar al voltant de la mitjana dels darrers 10 anys i, fins i tot, van ser lleugerament superiors amb una acumulació de 44 mm, mentre que el valor mitjà és de 37 mm, segons els informes del Servei Meteorològic.