PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Clam ciutadà contra salaris baixos i lloguers alts

Unes 400 persones participen en la manifestació unitària del Primer de Maig

Per Albert Belis

La capçalera de la manifestació.
La capçalera de la manifestació. | Albert Belis

La manifestació unitària del Primer de Maig ha aplegat aquest matí pels carrers principals d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella unes 400 persones –300 segons els serveis de circulació i 500 segons la Unió Sindical d’Andorra (USdA)–, en una marxa que ha transcorregut sense incidents i en què s'ha pogut veure la totalitat dels sindicats i la majoria dels partits polítics de l’oposició clamar junts contra les polítiques del Govern, els salaris i pensions baixos, i els elevats preus del lloguer. «Espot, escolta, el poble es revolta», «Això també va per vosaltres» (en referència a les dependentes dels comerços per on passava la marxa) o «Som d’aquí, i no volem marxar» han estat les consignes més cridades pels manifestants.

«Està claríssim que ha estat tot un èxit, tot i que no he pogut aconseguir les 45.000 persones que havia previst, però estem molt contents perquè no és un èxit dels sindicats, sinó de la ciutadania, que ha dit prou a una situació que és insostenible, així que el Govern i el Consell General han de prendre nota del que ha passat aquí i fer polítiques que tinguin un efecte immediat», ha afirmat el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. En aquest sentit, ha assegurat que «tenim la mà estesa al Govern i a la patronal per prendre decisions urgents i d’impacte», en referència a la segona reunió que ha de celebrar el Consell econòmic i social després de les primeres mesures per pal·liar la baixada del poder adquisitiu de la ciutadania anunciades per l’Executiu. Així, «no és qüestió que ens comprin les nostres propostes, sinó que han de tenir clar que o caminem tots junts cap a una Andorra que sigui de tots o això se’n va a fer punyetes», ha assegurat Ubach.

Gabriel Ubach: «És un èxit de la ciutadania, que ha dit prou a una situació insostenible, i el Govern n’ha de prendre nota»

La jornada ha començat a les onze del matí amb una concentració a la plaça Copríncep d’Escaldes-Engordany, on els polítics conversaven amb els representants sindicals. Així, la delegació més nombrosa era del Partit Socialdemòcrata (PS), amb Pere López, Susanna Vela, Roger Padreny, Jordi Font o Carles Sánchez al capdavant. En les files de Progressistes-SDP, ha destacat la presència de l’excap de Govern, Jaume Bartumeu. Pel que fa als sindicats, van fer el ple: USdA, Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) –amb pancarta pròpia en segon terme–, Sindicat de Treballadors d’Andorra (STA), Sindicat del personal adscrit a l’administració general (Sipaag), agrupacions dels diferents comuns, dels bombers, del centre penitenciari, la duana i la policia.

Amb el lema 'Per un present i un futur dignes, la unió suma, ara decidim, ara sí toca', la manifestació ha començat a desfilar per l’avinguda Carlemany a quarts de dotze, davant l’atenta mirada d’alguns turistes despistats (que fins i tot intentaven resoldre dubtes amb els agents de circulació), residents que anaven de compres i les dependentes de les botigues que sortien de l’establiment per contemplar el pas de la marxa. Cap a l'una del migdia, la comitiva, que havia avançat a bon ritme, ha arribat al final del recorregut, on els convocants han llegit el manifest unitari «en defensa d’una vida digna, justa i solidària» a la plaça del Consell General, amb el suport de la comunitat marroquina, la Casa de Portugal i Stop Violències, que ha llegit el seu propi manifest. «Volem una Andorra habitable per qui la sosté, els treballadors», ja que ara «ens roben els diners amb els lloguers impossibles i l’alt cost de la vida», han afirmat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT