PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Creix el ciberassetjament en l’últim any i resulta més difícil de detectar

Vilarrubla apunta a un equilibri en els casos que arriben per l’escola i per l’aplicació b-resol

Per Anna Casanova

Foto de família de la segona jornada d’‘Actuem contra el bullying’.
Foto de família de la segona jornada d’‘Actuem contra el bullying’. | FSGA/JAVILADOT

El ciberassetjament ha augmentat aquest any, i a més, costa molt de detectar. Així ho assegurava ahir la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, a la segona jornada d’Actuem contra el bullying, un acte que es reprèn després de gairebé dos anys a causa de la pandèmia de la Covid-19.

En aquest sentit, Vilarrubla va expressar que «actualment, les noves tecnologies són una eina molt positiva a la qual se li pot donar un mal ús, fent més fàcil assetjar d’una manera més anònima i oculta des de qualsevol lloc». Per tant, ja que els infants i els adolescents passen la major part del seu temps a l’escola, la funció dels educadors és «importantíssima», va destacar la ministra, que també va afegir que «els casos d’assetjament que arriben per l’escola estan equilibrats amb els que es detecten mitjançant l’aplicació b-resol», pel fet que alguns alumnes se senten més còmodes si no ho han d’explicar en persona. 

Educació va detectar el curs passat 17 casos d’assetjament escolar, tres dels quals eren ciberassetjament. En aquest sentit, Vilarrubla va expressar que «no tenim les dades d’aquest curs, però ben segur que els casos augmenten, no perquè estigui creixent l’assetjament, o almenys aquesta no és l’única raó, ja que està augmentant també la seva capacitat per denunciar-ho i nosaltres també estem més preparats per rebre aquesta denúncia». 

D’altra banda, la pandèmia ha estat un factor que ha influït en el comportament dels joves a les aules. «En general, hi ha més agressivitat i estan més sensibles a certes situacions que abans no generaven conflicte». Per aquest motiu, des del ministeri s’han planificat un seguit d’activitats «per regular les emocions», va afirmar. A més, també s’ha creat un pla de prevenció contra l’assetjament, on s’inclou l’acte realitzat ahir i organitzat conjuntament amb l’ACB i el BC MoraBanc. 

Per a Vilarrubla, el més important és posar el focus en què es puguin comunicar cada cop més aquestes situacions, tant per part dels alumnes, famílies o docents, «perquè un cop s’han notificat, els protocols funcionen i es pot resoldre tan aviat com es pugui». Respecte a la detecció de casos, la ministra també va indicar que «dir que no hi ha clics a l’aplicació o que no existeixen casos seria voler-nos enganyar».

A la jornada van participar més d’un miler d’alumnes d’entre 12 i 14 anys de tots els sistemes educatius del país. A propòsit de l’acte, Vilarrubla va recordar que «no hem de deixar de fer les xerrades, les campanyes publicitàries, les converses amb la família» i paral·lelament, Actuem contra el bullying és una acció més que «pot despertar més consciència als alumnes del seu rol tant si són assetjadors com si són observadors». 

Per acabar, el president de l’Associació de Clubs de Bàsquet (ACB), Antonio Martín, va agrair «la resposta espectacular d’Andorra», i va afegir que els testimonis reals amb els quals van comptar «condicionen la capacitat de les persones per entendre que l’assetjament és una xacra que no aporta res». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT