PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern atorga tres milions d’euros en ajudes d’habitatge al lloguer

Les reserves financeres ubicades a l’estranger arriben a l’equivalent del 8% del PIB i es preveu assolir el 12%

Per Àlex Pont

Els habitatges del Jovial, a Andorra la Vella.
Els habitatges del Jovial, a Andorra la Vella. | Tony Lara

El Govern va anunciar ahir que, a proposta del Ministeri d’Afers Socials, s’adjudiquen els ajuts d’habitatge al lloguer per un total de 3,09 milions d’euros. Segons va explicar el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, «es tracta d’un increment del 7% dels diners públics destinats a un dels àmbits més significatius per a les unitats familiars del país que tenen dificultats econòmiques». Els mesos en què es cobriran les despeses de lloguer dels sol·licitants va del mes de gener fins al desembre de l’any en curs i, en comparació amb el 2020, en què es van atorgar poc més de dos milions, l’increment ha sigut pròxim al 50%. 

Seguint la mateixa línia, l’Executiu va anunciar que es durà a terme una simplificació de l’aportació de documents necessaris per a la sol·licitud dels ajuts i es modificaran els llindars dels criteris que han de complir els demandants «per recuperar la seixantena de famílies que van quedar excloses de la convocatòria», va indicar Jover. En aquest sentit, el Govern atorgarà els cinc primers mesos de lloguer a les famílies sense demanar a canvi els rebuts i, segons el ministre Portaveu, «un cop arribat el final del segon trimestre es procedirà a demanar les factures anteriors per estalviar paperassa durant els primers mesos». Cal remarcar que, de les 1.776 peticions resoltes, 1.471 han sigut favorables, la qual cosa representa un 83% del total.

D’altra banda, es va posar en relleu la previsió del Govern d’incrementar el conjunt de reserves financeres ubicades a altres països. Així, Jover va destacar que, seguint les recomanacions del Fons Monetari Internacional (FMI), «el país té, a dia d’avui, un total de reserves públiques equivalents al 8% del PIB a l’estranger». Amb la finalitat de tenir capacitat de reacció davant una crisi d’abast nacional, l’Executiu preveu assolir la xifra de 340 milions d’euros a bancs centrals europeus, la qual cosa equival al 12% del PIB. Amb relació a la nova trajectòria que seguiran els diners públics, el ministre Portaveu va assenyalar que «estem negociant amb el banc central dels Països Baixos per establir una quantitat de diners a la seva institució». També va remarcar que durant el viatge que va dur a terme la delegació andorrana a la seu de l’FMI a Washington D.C. es van poder reunir amb les autoritats holandeses per establir lligams entre els dos governs que permetin la transacció.

Finalment, l’Executiu va afirmar que s’està treballant per a la creació d’una comissió amb integrants del Ministeri de Finances, de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) i diversos experts externs amb la finalitat de gestionar els actius financers públics d’una manera prudent que garanteixi la liquiditat d’aquests recursos. 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT