PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La FAF visibilitza la feina dels àrbitres andorrans

L’entitat explica la preparació dels col·legiats abans, durant i després dels partits

Per El Periòdic

Els àrbitres encarregats de xiular la final de la Copa del 2021.
Els àrbitres encarregats de xiular la final de la Copa del 2021. | Xavi Miró / FAF

La Federació Andorrana de Futbol (FAF) ha volgut posar en relleu la feina que porten al darrere els diferents àrbitres que imparteixen justícia en les diferents categories del futbol andorrà. Mitjançant un vídeo, l’entitat, juntament amb els protagonistes i el president del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA), Salustià Chato, ha visibilitzat el procès de preparació abans, durant i després d’arbitrar un partit de futbol.


«La preparació s’enfoca en dos eixos vertebradors determinats per la UEFA i la FIFA: la preparació física i la prevenció de lesions», va explicar Chato, mentre afegia que l’objectiu principal se centra en què aquests professionals «es trobin en l’estat físic òptim per fer front als diferents reptes que els hi puguin platejar els jugadors». 


A banda de les estrictes exigències que es marquen des dels dos principals organismes rectors del futbol munidal, com és la FIFA i la UEFA (aquest últim a Europa), els àrbitres andorrans realitzen, a més de l’àmbit físic que queda monitoritzat en tot moment, un entrenament periòdic posicional, teòric de situació.


«La metodologia es basa en plantejar un esforç físic d’alta intensitat per arribar a un moment d’estrés en què s’ha de prendre una decisió», va explicar el president del CTA. La FAF ha optat per fer més visual aquesta tasca perquè tant jugadors com públic entenguin «la complexitat» de la feina dels àrbitres, en la qual «s’han de prendre decisions clares en moments d’estrés i fatiga, i això també s’entrena», va assenyalar Chato. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT