PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’USdA vol la 13a paga, l’IPC per a tots els sous i gravar lloguers alts

La CEA reclama bonificacions en els tributs comunals, l’IPRF «de la classe mitjana» i l’IS

Per Albert Belis

Reunió del Govern amb els agents econòmics i socials, aquest dimarts a l’edifici administratiu.
Reunió del Govern amb els agents econòmics i socials, aquest dimarts a l’edifici administratiu. | SFGA/JAViladot

Les mesures anunciades aquest dimarts pel Govern encaminades a millorar el poder adquisitiu de la ciutadania porten cua. Tant els sindicats com la patronal van avançar ahir algunes de les accions que portaran a la propera reunió del Consell econòmic i social per negociar amb l’Executiu. Així, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va explicar que demanaran que els lloguers superiors a 650 euros –el preu mitjà anunciat pel cap de Govern, segons Ubach– siguin gravats amb un impost i els inferiors bonificats, per pisos de tres habitacions i de 80 o 90 metres quadrats. Al mateix temps, volen instaurar la tretzena paga i l’increment de l’Índex de Preus al Consum (IPC) per tots els salaris. Per últim, demanen una reforma fiscal «important» perquè «paguin més les grans fortunes que no pas les classes mitjanes», així com un registre de la propietat «obligatori», «públic» i «gratuït».

«El gran problema d’Andorra és que o abaixem preus de l’habitatge o augmentem salaris; que el transport públic sigui de franc ens sembla molt bé, però així no solucionarem els problemes del país», va afirmar Ubach. Ara bé, «estem molt contents que el Govern d’una vegada per totes s’hagi decidit a fer alguna cosa per la gent més desafavorida, ja que fa molts anys que li estàvem reclamant, però és totalment insuficient, perquè els problemes d’avui en dia no són de fa dos mesos per la guerra de Putin, sinó que són estructurals que arrosseguem des de fa molts anys». Per això, va afegir Ubach, «s’ha d’agafar el toro per les banyes i prendre decisions definitives que puguin donar solucions a curt i a llarg termini».

De la mateixa manera, un altre dels agents implicats en la trobada amb el Govern, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), també hi va dir ahir la seva. En aquest sentit, portaran un paquet de mesures a la propera reunió del Consell econòmic i social que aniran encaminades a pal·liar els efectes que les empreses pateixen per la situació actual. D’aquesta manera, demanaran bonificacions fiscals en els tributs que recapten els comuns, una bonificació parcial en el tram baix de l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) en els salaris anuals entre els 24.000 i els 40.000 euros, el tram que correspondria a la «classe mitjana», segons el seu director, Iago Andreu, «que no rep mai cap ajut directe però tampoc es pot considerar classe benestant». I, per últim, una bonificació en l’Impost de Societats (IS), un tribut que precisament el Govern ha modificat darrerament en el sentit d’obligar les empreses amb beneficis a pagar un mínim del 3% (i un màxim del 10%), augmenta el tipus efectiu mitjà en un 0,69% i amplia els tipus de deduccions.

«Valorem que el Govern fa un esforç de depesa important per mesures que afecten diversos àmbits, però estan més orientades a millorar el poder adquisitiu dels assalariats i incideixen molt poc en les empreses, així que trobem a faltar alguna acció complementària que ajudés les empreses a suportar l’alça dels preus», va afirmar Andreu.
Sobre la mesura anunciada pel Govern de l’increment del salari mínim i de l’IPC en els inferiors de 27.000 euros, la CEA creu que «a ningú li agrada haver de pagar més salaris, sobretot en un moment en què les empreses també venen de dos anys complicats; i també s’ha de dir que una part dels salaris ja s’havien anat regulant per la via normal, perquè ja s’havien pujat per fidelitzar personal o s’havien pagat més alts per captar personal».

La gent gran suspèn el Govern i li posa entre un 3 i un 4

El president de la Federació de la gent gran, Fèlix Zapatero, va afirmar ahir que li posen una nota entre 3 i 4 sobre 10 al Govern per les mesures anunciades aquest dimarts, que inclouen l’increment del 3,64% de les pensions, sempre que siguin inferiors al salari mínim, es tingui residència efectiva a Andorra i una cotització mínima de 25 anys. «Veiem bé l’augment de les pensions i el salari mínim, però el problema de fons continua igual, no se soluciona o està pitjor que abans», va assegurar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT