A semifinals

El MoraBanc dona la campanada a Gran Canària i se situa entre els quatre millors equips de l’EuroCup

Per David Sansaloni

Hannah celebra la falta en atac que li van xiular al Gran Canària, amb ell com a protagonista, i que va suposar possessió per als tricolor i victòria. | Gran Canària

El MoraBanc va donar la campanada ahir, al Gran Canaria Arena, en fer-se amb el passi a la semifinal de l’EuroCup vencent al Gran Canària per 77-79 en un final de partit d’infart. Amb aquesta fita, els del Principat recorden l’any 2019 i estan a una passa de la final.

El partit començava amb errades per part dels dos equips, i amb el MoraBanc proposant bé, però amb mala definició. Arteaga ho va intentar en dues ocasions sense èxit, però no va fallar en la tercera, estrenant el marcador tricolor que després Paulí s’encarregaria d’allargar (0-4). Pustovyi feia el mateix per als de l’illa, però la pintura va estar dominada pel pivot de 2,15 metres del MoraBanc. Els triples estaven sent el llastre més gran per als dos conjunts, amb 0/2 per a cadascun, fins que Crawford per una part, i Albicy per l’altra, van desfer l’estadística (9-11).

Després d’uns minuts d’imprecisions, el duel es va animar i Albicy posava l’empat a 15 en el lluminós, però Llovet contestava des de la zona interior per tornar l’avantatge als seus. No obstant això, el Gran Canària va aprofitar millor el posicionament en els rebots i es van posar per davant per primera vegada en el partit, i obligava l’entrenador tricolor, Òscar Quintana, a demanar el temps mort (21-17). Finalment, un triple de Jelínek va reduir la distància, finalitzant el primer quart amb un 23-20.

L’inici del segon quart va ser un malson per al MoraBanc, que va rebre un parcial de 7-0, veient com els locals registraven el major avantatge fins al moment (+10), però van saber capgirar la situació gràcies a un augment de la pressió i uns bons minuts de Llovet i Jelínek (32-31). A partir d’aquest moment, els tricolor van lluitar per no desenganxar-se en el marcador, però els atacs en estàtic dels de Porfi Fisac van mostrar combinacions més efectives i van tancar la primera meitat amb un 42-35 en el lluminós.

La millora dels percentatge dels primers dos períodes suposava una obligació si els andorrans volien seguir amb opcions de lluitar el partit fins al final (55,6% en tirs de dos, i 28,6% en tirs de tres). Malauradament, el Gran Canària va colpejar primer en la represa, amb un 3+1 per a Brussino, i homes clau en l’atac dels de Quintana com són Hannah i McIntyre estaven amb cinc i dos punts respectivament (48-38).

Els va costar molt anotar als dos equips en aquest període, i així ho va destacar el 8-6 de parcial, però el MoraBanc va entrar en bonus a falta de més de sis minuts, i això ho van aprofitar els locals. No obstant això, els del Principat van reaccionar i dels quals es demanaven més punts van sorgir, i un 2+1 final de Hannah va posar els tricolor a només quatre punts (58-54). A les acaballes, el treball realitzat durant tot el quart va quedar reflectit en el còmput general, i el partit es va posar amb el 63-57 a falta dels darrers 10 minuts i deixant un parcial favorable al MoraBanc en aquest tercer quart (21-22).

La bona reacció va augmentar les possibilitats de donar la campanada al Gran Canaria Arena. Davant l’amenaça andorrana, el pavelló va començar a apretar, i els seus jugadors van respondre. Dues jugades consecutives dels locals, que van aconseguir combinar bé fins a la pintura, van eixamplar la diferència (67-57).
El moment demanava l’aparició d’algun protagonista en atac, i va aparèixer Miller-McIntyre, que va capgirar el parcial de 4-0 fins al 4-5, amb cinc cistelles de l’estatunidenc. La sorpresa més gran va arribar en materialitzar-se que, a banda de l’aportació del base, es van sumar les cistelles des de la línia exterior de David Jelínek (73-72).

L’habilitat sota la cistella d’homes com Albicy o Shurna, sumada al físic a la pintura de Putovyi, va beneficiar els canaris en molts moments, però va durar fins que va aparèixer Clevin Hannah, que va tornar a posar el MoraBanc per sobre (77-79). Amb només uns pocs segons per davant els del Principat estaven a un pas de fer-se amb el passi a les semifinals, i gràcies a una nova jugada de llest de Hannah i la bona defensa final, els tricolor van passar a ser un dels quatre millors equips de la competició (77-79).

Les claus

-Posicionament: El MoraBanc va patir en les segones jugades, i és que els locals es van mostrar més ben posicionats a la zona interior.

-Agressivitat: Com més agressius pel que fa a la pressió van ser els tricolor, més facilitats van tenir per realitzar cistelles ràpides.

-Remuntada: Tot i situar-se 13 punts a baix, els de Quintana van saber refer-se i en cap moment es van desenganxar del duel.

-Fita: El MoraBanc torna a unes semifinals després d’haver-ho fet al 2019, en un duel que els va enfrontar a l’Alba de Berlín.

El jugador destacat

Codi Miller-McIntyre

• Anotador: L’estatunidenc va tardar a fer acte de presència, però a la mínima va aprofitar per encistellar una pilota darrer l’altra, fins a registrar 17 punts i quatre rebots que van ser clau.

• Motivat: Una vegada dintre del partit, l’estatunidenc va contagiar l’esperança de remuntada i, com ell, homes com Hannah i Jelínek es van sumar a la festa amb 15 i 17 punts, respectivament.

• Decisiu: Només dos triples de cinc llançats li van fer falta per posar un punt d’inflexió en la trobada. A sobre, les penetracions marca de la casa van tornar boja la defensa del Gran Canària.