PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les infermeres lamenten que «no sortim enlloc» al sistema sanitari

Els logopedes denuncien «una mena de retallada encoberta» pels nous serveis que entren a la cartera

Per Albert Belis

La roda de premsa conjunta dels diferents col·legis professionals de l’àmbit sanitari.
La roda de premsa conjunta dels diferents col·legis professionals de l’àmbit sanitari. | El Periòdic

Les negociacions per la cartera de serveis i la futura llei marc de les professions sanitàries avancen en paral·lel però a ritmes diversos, ja que la cartera és un document obert a modificacions constants, mentre que la llei s’haurà d’aprovar abans que acabi la present legislatura. Després de la trobada d’aquest dilluns entre el Govern i els representants dels col·legis professionals, la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres d’Andorra (COIA), Isabel Vallejo, demana que la llei ha d’incloure «les nostres competències i funcions, perquè ara mateix no sortim enlloc al sistema sanitari», va assegurar.

Segons Vallejo, les infermeres «volem que se’ns escolti i que se’ns valori, i que puguem tenir capacitat de diagnòstic i d’intervenció». D’aquesta manera, el COIA considera que «el fet que se’ns defineixi les funcions concretes que fem, les autònomes i les delegades, el que podem fer de gestió, recerca i docència, que són funcions que fem que normalment no estan reconegudes, ja seria un pas endavant per construir la base de la infermeria».

Així mateix, pel que fa a la cartera de serveis, «no sortim o sortim vinculades a altres aspectes mèdics o professionals, i les cures d’infermeria com a tals no apareixen descrites», va assegurar Vallejo. En aquest sentit, «no pensem tampoc que hi hagi un menyspreu cap a la nostra professió, el que passa és que està vigent una legislació molt antiga i arcaica, mentre en l’àmbit sanitari s’ha evolucionat i s’ha modernitzat molt i per això cal modificar-ho».

Quant al redactat final de la llei, el Col·legi d’Infermeres podrà estudiar i esmenar el text, que s’haurà d’aprovar abans de final d’any al Consell General. «A nosaltres ens interessa que no vagi més enllà d’aquesta legislatura, perquè ja portem 18 anys lluitant». Així doncs, segons la presidenta de les infermeres, «espero que les nostres reclamacions siguin ateses, tot i que anem amb cautela; intentarem negociar des de tots els punts de vista, tenim molt clar cap on volem anar i se’ns ha obert la porta a dialogar, i aquí hi hem vist la part positiva».

Els fisioterapeutes creuen que el Govern va ser «conciliador» i els dietistes diuen que «estem a l’expectativa»

Des d’una altra perspectiva, la presidenta del Col·legi Oficial de Logopedes d’Andorra, Sara Fité, expressa que «vull creure que estem en un marc rectificable». Així doncs, les logopedes demanen poder fer sessions telemàtiques, ja que, segons Fité, ja s’havia aconseguit i ara no apareix a la cartera de serveis. A més, recelen del fet que els seus pacients hagin de passar pel metge referent i l’especialista abans d’anar a la seva consulta. «No diem que no volem cap contacte amb els metges, al contrari, hi ha metges que són necessaris», va matisar Fité. 

Ara bé, segons denuncia la presidenta de les logopedes, «en haver entrat noves prestacions, ara es retallaran algunes de les que ja existien; són com vasos comunicants, uns arriben i els altres han de retallar». De fet, «no és que ens retallin, però ens posen traves a l’hora de poder accedir, és una mena de retallada encoberta. No està clarament dit ni fet, però l’objectiu final, tot i que no explicat, és complicar l’existència al pacient i que ho deixi estar, ja que estem afegint un tercer intermediari i en això hi veiem la intenció de dissuadir el pacient», va incidir. Tot i això, segons Fité, «vaig veure predisposició a arreglar aquestes coses».

Els nutricionistes són una de les novetats de la cartera de serveis. En aquest sentit, la presidenta del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra, Berta Jiménez, considera que «és positiu» haver-hi entrat, tot i que «encara no coneixem ni les condicions ni les tarifes», així que per això «estem a l’expectativa». Ara bé, «hauria estat millor que s’hagués aprovat primer la llei marc, ja que seria més fàcil per la competència de cadascú, però es pot fer en paral·lel», va afirmar Jiménez. De la mateixa manera, va reconèixer «voluntat de diàleg» en el Govern «per fer canvis de mutu acord».

Per la seva banda, la presidenta del Col·legi Oficial de Fisioterapeutes d’Andorra, Meritxell Agromayor, va qualificar la reunió d’aquest dilluns amb els representants del Govern de «conciliadora» i es va mostrar disposada a fer valoracions més concretes després de la propera trobada amb l’Executiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT