PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salaris, habitatge i igualtat centren el manifest unitari de l’1 de maig

Una dotzena de sindicats signen el text i se sumen a la marxa

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’una concentració de treballadors al país.
Imatge d’arxiu d’una concentració de treballadors al país. | Maricel Blanch

Els sindicats andorrans han fet públic el manifest que llegiran el pròxim diumenge, 1 de maig, en el marc de la manifestació amb motiu del Dia de Treballador. El text, que firmen de forma unitària una dotzena d’agrupacions de treballadors del país, està especialment centrat a reivindicar una millora dels salaris i les pensions, denunciar l’asfixiant context del mercat de l’habitatge, i reclamar la igualtat de tracte a totes les persones residents i treballadores al Principat. En definitiva, i tal com s’ha titulat la proclama, es tracta d’una declaració «en defensa d’una vida digna, justa i solidària per tota la ciutadania d’Andorra».

En concret, els sindicats valoren que «actualment, les condicions de vida de més de la meitat de la població del país freguen la pobresa i la precarietat», situació que aboca a diverses persones i famílies al pluritreball. Per aquest motiu reclamen que els treballadors del país «es mereixen una remuneració justa, mitjançant la política inclusiva», començant per equiparar salaris i pensions «al nivell de vida actual». En aquest sentit, el text rebutja la perllongació de l’edat de jubilació «si això ha de comportar tenir una pensió igual o inferior a la que avui tenen els nostres pensionistes», tot i estar d’acord que «cal apujar les cotitzacions per equilibrar les despeses». A més a més, encara pel que fa al cost de la vida, el manifest denuncia que «la gestió en polítiques d’habitatge està portant a la ciutadania a la pobresa», donant-se els casos on les famílies són incapaces d’assumir un lloguer o adquirir un habitatge. 

D’altra banda, el text fa especialment èmfasi a la manca de veu de molts treballadors del país, recollint que «més del 60% de la ciutadania del país en edat de votar no hi té dret, i tanmateix és part imprescindible que el fa créixer dia a dia». D’aquesta manera, insisteixen en «la igualtat de drets de totes les persones d’Andorra» i defensen que s’ha de considerar «ciutadans de ple dret» a tothom que «aporta a la societat».

Per tot plegat, els sindicats insten en el manifest, en primer lloc, al Consell General, «a reformar les lleis necessàries perquè tothom pugui accedir a un habitatge digne en consonància amb els salaris»; a l’Executiu, perquè prengui mesures que «e lluitin per l’equitat entre la ciutadania»; i a tots els residents treballadors, «a no abaixar el cap, a no tenir por i a no callar acabant per acceptar allò que ens imposen sense haver-nos consultat abans».

La manifestació del Dia del Treballador arrencarà la marxa a les 11.00 hores d’aquest diumenge a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany i culminarà a la plaça del Consell General, a Andorra la Vella, al voltant de les 13.30 hores, moment i lloc on es llegirà el manifest.

PUBLICITAT
PUBLICITAT