PUBLICITAT

La Massana

El Govern ampliarà fins a la Vall d’Incles la xarxa de camins verds

La segona fase del Psiva s’executarà a les parròquies d’Encamp i Canillo durant 10 anys

Per Lídia López

Les autoritats passegen pel nou tram de camí a la Massana, ahir.
Les autoritats passegen pel nou tram de camí a la Massana, ahir. | SFGA/JAViladot

El Pla Sectorial d’Infraestructures Verdes d’Andorra (Psiva) s’ampliarà, en una segona fase, cap a la vall d’Orient. En concret, la voluntat de l’Executiu és que la xarxa de camins i senders pels fons de vall tingui una nova branca a partir del límit parroquial entre Escaldes-Engordany i Encamp i fins a la Vall d’Incles. Així ho van anunciar el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, durant la inauguració ahir a la tarda d’un nou tram del pla a la parròquia de la Massana. 

Tal com va posar en relleu el cap de Govern, amb la segona fase del pla, que va ser aprovada la darrera setmana, «assolim l’objectiu de disposar d’una xarxa d’infraestructures verdes a tot el territori, on queden ben connectats els nuclis urbans amb les zones naturals, millorant així la connectivitat». Així mateix, Espot va destacar que el desenvolupament del Psiva dona compliment a «un dels principals pilars de l’Horitzó23, que és la sostenibilitat», incidint en definitiva en la lluita contra el canvi climàtic. Per la seva banda, la ministra va detallar que la futura connexió cap a les parròquies d’Encamp i Canillo es faran «seguint els mateixos criteris que hem seguit aquí: connexions per fons de Vall, amb pendents no massa accentuades, i accessibles per a tots els públics», afegint que s’ha previst que la totalitat dels camins estigui enllestida «en un període de 10 anys», amb actuacions anuals. 

Així, el Govern ha invertit al voltant d’uns cinc milions d’euros en la primera fase del pla, i es calcula que la segona tingui un cost d’entre cinc i sis milions, sigui adaptant els trams ja existents o alçant els que encara no existeixen per donar continuïtat a les vies. Aquesta segona fase tindrà dos recorreguts amb entorns diferenciats. El primer, més urbà, va des de la zona de les antigues instal·lacions de FEDA i la seu actual, pel marge del riu, fins a arribar al centre de la vila d’Encamp, passant a prop de l’església de Sant Romà de les Bons, el Santuari de Meritxell, Prats, i la vila de Canillo fins a la zona d’AINA. En aquest punt s’uneix amb el segon recorregut, iniciat al llac d’Engolasters, que passa per la carretera de les Pardines i el camí del Gall fins a bordes d’Envalira (Soldeu) i la vall d’Incles.

 

Passarel·la sobre el riu

Pel que fa al tram inaugurat ahir, aquest uneix el roc del Llop i el camí de les Gravades, a la Massana, per posteriorment enllaçar amb el de la Farga Rossell, a banda que també correspon al tradicional Camí Ral. L’actuació a la zona ha correspost amb l’adequació dels senders i la construcció d’una passarel·la que travessa el riu, amb una llargada de 264 metres i una amplada d’1,85 metres. «Aquest trajecte brinda a la ciutadania i els turistes una via diferent de descobrir Andorra», va incidir Espot, mentre que Calvó va assegurar que aquesta opció «garanteix la mobilitat a persones que potser no tenen la capacitat física de circular per la muntanya en rutes de gran recorregut», i així «poden tenir aquest contacte amb la natura i gaudir dels paisatges d’Andorra, rurals i naturals».

En una línia similar, la cònsol major de la Massana, Olga Molné, va declarar que comptar amb aquest nou tram «és una gran notícia per la Massana, perquè és un camí molt utilitzat», celebrant a més que doni continuïtat al trajecte fins a Ordino. «Aquest camí és la prova que el treball conjunt entre les administracions públiques i el privat sempre dona bons resultats», va celebrar la cònsol, que també va reconèixer que aquesta opció es complementa molt bé amb el projecte massanenc d’unir els nuclis de la parròquia mitjançant voreres perquè sigui possible anar d’un a l’altre caminant.

Aquest tram del Psiva de la Massana ha comptat amb una inversió de 370.000 euros. També van assistir a la inauguració el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy; el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell; el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina; i la cònsol menor de la massana, Eva Sansa. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT