PUBLICITAT

La primera revisió del cens estarà enllestida a final de mes

  • Les baixes, contrastades am les dades d'Immigració, es publicaran al 'Bopa'
EVA ARASA
ESCALDES -ENGORDANY

Periodic
Un moment de la reunió de cònsols celebrada al Comú d'Escaldes-Engordany, ahir Foto: ANA / D. P.

Els comuns tindran enllestida una primera revisió del cens de població a final de mes. Aquestes són les previsions dels cònsols de les set parròquies, que ahir es van reunir a Escaldes-Engordany i, entre altres qüestions, van repassar en quin punt es troben els treballs relatius al cens. Les baixes de població, obtingudes de l'encreuament dels registres comunals i les dades de què disposa el Ministeri d'Interior, es publicaran totes al Bopa el mateix dia i tot sembla indicar que, amb aquest document en mà, «quedarà clar que som bastants menys de 80.000», va indicar el cònsol escaldenc, Antoni Martí. D'altra banda, els mandataris comunals van acordar fer una recomanació als notaris, en el sentit que siguin ells els que demanin el certificat de no-deute del comú pertinent en el cas que es produeixi una compra-venda.

En aquests moments, segons va avançar Martí, ja hi ha dos comuns que estan a punt d'acabar la tasca de revisió de la població, amb la qual s'han pogut detectar les baixes de les quals només tenia constància el Departament d'Immigració. No obstant això, la voluntat expressada pels cònsols és publicar les dades relatives a les baixes de les set parròquies el mateix dia, de manera que no serà fins a final d'aquest mes que es donaran a conèixer oficialment.

Llavors serà el moment d'afinar els resultats amb un cens porta a porta –«tal com es fa a tot el món», va dir Martí–, ja que l'últim cens fet d'aquesta manera data de l'any 1989.

Martí no va voler avançar una xifra de població, però va negar que siguem «80 o 82.000 habitants» i va indicar, en canvi, que és més fàcil que ens acostem a les 70.000 persones. Una xifra que, de fet, sona des que es va iniciar el procés de revisó del cens.

Val a dir que, segons les dades de què disposa el Departament d'Estadística, a partir de les xifres proporcionades pels comuns, la població d'Andorra va arribar als 85.015 habitants l'any passat. Ara bé, el mateix director del departament, Alexis Estopiñan, va recordar dilluns, coincidint amb la presentació dels principals indicadors econòmics del 2010, que els comuns estan revisant la seva població i que, amb tota probabilitat, la xifra final serà «d'un 15 a un 17% inferior» –és a dir, la xifra s'acostaria als 70.000 habitants esmentats pel cònsol d'Escaldes-Engordany.

Martí va recordar que, de les tasques que es van repartir Govern i comuns, els comuns ja tenen acabat –i publicat al Bopa– el reglament de funcionament del consell del cens. El Govern, pel seu cantó, té pendent acabar la redacció del reglament del Número d'Identificació Administrativa (NIA), així com del reglament de comunicació de dades censals.

Garantia per al comprador / La recomanació als notaris és un dels acords als quals van arribar els cònsols. Martí, en la roda de premsa posterior a la reunió, va explicar que el problema sorgeix en algunes compravendes, ja que hi ha casos en què els venedors tenen deutes amb el Comú. D'aquesta manera, si bé són els compradors els que tenen «l'obligació de reclamar» un certificat de no-deute –va insistir Martí–, no tots ho fan.

Davant d'aquesta realitat, i amb la voluntat de garantir que les propietats objectes d'un contracte de compra-venda siguin lliures de gravàmens, els cònsols enviaran una recomanació als notaris. Aquesta recomanació els instarà a demanar l'esmentat certificat de no-deute. Això ha de permetre,igualment, que en cas que hi hagi deutes, aquests figurin a les escriptures públiques que es facin.

Martí va reiterar que és «el comprador el que ha de tenir la garantia que està comprant sense cap classe de gravamen». El cònsol va comentar que «quan passa això, no li podem fer pagar els deutes al comprador i s'ha d'anar a buscar al venedor». En conseqüència, va afegir, «si tot això s'aclarís abans, seria molt més fàcil a l'hora de cobrar els deutes que hi pugui haver, molt més que no pas deixar que els deutes passin de mans a mans».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT