PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS vol suprimir el sometent de la llei de Protecció Civil

La formació també pretén incloure la tipificació de les zones inundables del país

Per Àlex Pont

Els consellers generals Jordi Font i Susanna Vela a la sala de compareixences del Consell General.
Els consellers generals Jordi Font i Susanna Vela a la sala de compareixences del Consell General. | PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) vol suprimir el sometent de la proposició de llei de Protecció Civil perquè, segons va indicar el conseller general Jordi Font, «no és adequat ressuscitar una institució que no és constitucional i, de fet, es tracta d’una figura jerarquitzada i militaritzada que res té a veure amb el voluntarisme, la qual cosa és un fet imprescindible que ha de recollir la llei». Així, els socialdemòcrates van presentar ahir el conjunt d’esmenes del grup a un projecte legislatiu del qual lamenten «no haver format part» de la seva conformació abans de ser entrat a tràmit parlamentari. Amb relació a la controvèrsia del sometent, el PS declina el fet d’incloure al nou text una antiga pràctica que «exclou la part femenina i que tan sols hauria de formar part de la cultura popular i del folklore nacional». També va afegir que «aquesta figura hauria d’estar morta definitivament, ja que els cossos professionals es van crear expressament per a dur a terme aquestes accions». 

Un altre dels punts que cal remarcar és l’àmbit referent als riscos naturals. En aquest sentit, el conseller general va assenyalar que els estudis que «fa anys que existeixen sobre les inundacions haurien d’aflorar i gaudir d’un marc legal» i d’aquesta manera senyalitzar i establir barems de risc per a les zones susceptibles d’inundacions davant episodis o fenòmens naturals adversos que modifiquin els cabals habituals dels rius andorrans. Fent referència a les possibles obligacions dels propietaris que sorgirien d’aquests paquets de mesures necessaris per a la prevenció de les riuades, Font va explicar que «les administracions haurien d’assumir les despreses de qualsevol tipus d’instal·lació i no els particulars, tal com passa amb les barreres dinàmiques de protecció contra les esllavissades». També va recalcar la necessitat de disposar d’estudis tècnics actualitzats de les zones sensibles i una «avaluació de les conseqüències a nivell social».

D’altra banda, el grup parlamentari va expressar el seu consentiment per tirar endavant noves partides pressupostàries que s’encarreguin de nodrir els òrgans intermedis que sorgeixen del text legislatiu. De la mateixa manera, Font va assenyalar que «cal fomentar la formació del cos de voluntaris de Protecció Civil amb la finalitat d’establir un organisme amb plena capacitat per a l’actuació». En aquest sentit, els socialdemòcrates reiteren la «necessitat» d’establir una assegurança efectiva per als participants i acordar unes condicions de treball dignes.

Eleccions anticipades

inalment, el conseller general es va referir a l’anunci del cap de Govern sobre la possibilitat d’avançar les eleccions com a molt d’hora al desembre d’aquest any. Al seu torn, Font va afirmar que «el fet de fer més aviat els comicis és un motiu de celebració perquè milloraria la salut democràtica del país establint un parèntesi temporal entre les eleccions al Consell General i les comunals». També va celebrar la victòria d’Emmanuel Macron a França «en vista de la rival que tenia». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT