PUBLICITAT

La CASS compararà els metges quantitativament i qualitativa

  • Tot el col·lectiu serà avaluat per indicadors i en cas d'excedir-se podran ser sancionats
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El secretari i el president del Col·legi de Metges, Josep Anton Touceda i Manel González, al seu despatx Foto: TONY LARA

L'acord d'aquest dilluns entre el Col·legi de Metges i la Caixa Andorrana de la Seguretat Social respecte al conveni regulador de les seves relacions va posar fi a dos mesos de negociacions entre les parts. El consens s'ha assolit partint de la necessitat d'aplicar mesures encarades a reduir i controlar la despesa sanitària, una voluntat impulsada sobretot per la CASS. Per tal d'aconseguir-ho, un dels aspectes que s'han incorporat és el procediment avaluador al que estaran sotmesos el col·lectiu dels metges. Aquest passa per l'elaboració d'una indicadors d'activitat que serviran per comparar la tasca de cada professional.

Segons consta en el punt número 5 relacionat amb la Comissió de Seguiment del Conveni, la CASS enviarà periòdicament informació individualitzada de les seva activitat a cada prestador, «comparant la seva activitat amb la resta de prestadors de la seva mateixa especialitat», amb la finalitat de racionalitzar i millorar l'activitat assistencial. Precisament serà la Comissió de Seguiment la que tindrà la potestat per aplicar mesures correctores a aquells metges que puguin ser «constitutives d'incompliment de les obligacions adquirides» pel conveni. Aquestes sancions poden fins i tot derivar en la rescissió del conveni amb el prestador i en la no convenció, tal i com consta al punt 19 relacionat amb l'incompliment d'obligacions.

Pel que fa als indicadors per determinar l'activitat dels metges, aquests faran constar, entre d'altres aspectes, la mitjana de visites ateses, la despesa induïda per tipus de prestació, el nombre d'aturs prescrits o els dies donats de baixa. Tot en relació al nombre de pacients atesos i amb una comparativa de l'activitat de l'especialitat del metge en concret. També s'establiran un seguit d'indicadors qualitatius, que s'aniran elaborant partint del treball de la Comissió de Seguiment.

MÉS CONTROL EN LES BAIXES / El nou conveni, que estarà en vigor fins al 31 de gener del 2012 (amb opció a prorrogar-se d'any en any si cap de les dues parts no manifesta la seva voluntat contrària) també incorpora mesures concretes de control de les baixes mèdiques i laborals. En el punt 10, i quan l'afectació soferta pel pacient faci necessari el seu atur en el treball, el prestador haurà de fer constar al certificat mèdic de baixa les hores del dia en què la persona assegurada haurà de romandre al domicili i quin serà el procediment terapèutic previst. A més, i en cas que la baixa s'hagi de prorrogar més enllà del previst en la taula de patologies, el metge ho haurà «de justificar mitjançant un informe mèdic complementari», que s'haurà de lliurar a la CASS.

Però el control i mesures per evitar corrupcions van més enllà. En el punt 11 del nou conveni es fa constar que l'equip mèdic de la CASS, basant-se en criteris objectius i bones pràctiques, «pot expedir una alta mèdica» a pacients que consideri que estan aprofitant-se de la situació.

Una rigorositat similar s'haurà d'aplicar també en el cas d'altres serveis com exploracions complementàries i en el cas d'accidents laborals. De fet, en l'apartat 2 del punt 3, relacionat amb els objectius orientadors i avaluació de la despesa, s'hi fa constar que el metge es compromet «a prestar una especial atenció en la certificació d'incapacitats temporals, prescripció de receptes, petició de proves complementàries i ordres de tractament» així com justificar «qualsevol desviació».

TREBALL CONJUNT EN els protocols / El Col·legi de Metges i la CASS estan en absolut consens pel que fa a l'establiment de guies clíniques i protocols assistencials, que s'haurien d'anar aplicant a partir d'ara i de manera progressiva. A mesura que entrin en vigor els actes que no estiguin específicament previstos en aquestes guies o protocols, requeriran d'entesa prèvia per a ser reemborsats, amb un informe mèdic que ho justifiqui, segons indica el conveni.

Finalment, i a petició del col·legi, l'acord inclou en l'annex 2 les tarifes de responsabilitat dels serveis als pacients. Es tracta d'una demanda sense la qual l'acord no s'hagués pogut concretar, tal i com van assegurar els metges. Els preus, però, estan subjectes als augments que decreti el Govern. De moment les tarifes són 23,20 euros per la consulta d'un metge generalista, 36,03 euros per la consulta d'un psiquiatra, 270,55 per un part normal (311,55 en cas de bessons) o 0,33 euros per actes d'anàlisis, entre d'altres preus de serveis mèdics.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT