PUBLICITAT

Andorra la Vella

La patronal demana repartir els costos dels increments de l’IPC

L’ens presentarà la proposta de pacte al Govern i els sindicats al Consell Econòmic i Social

Per Anna Casanova

El president de la CEA, Gerard Cadena, i el director de la patronal, Iago Andreu, a la presentació dels premis.
El president de la CEA, Gerard Cadena, i el director de la patronal, Iago Andreu, a la presentació dels premis. | CEA

La Confederació Empresarial  Andorrana (CEA) sol·licita un pacte de salaris «transversal» entre la patronal, el Govern i els sindicats al proper Consell Econòmic i Social, segons va afirmar ahir el president de l’entitat, Gerard Cadena, amb la intenció d’evitar que el pes de l’augment de la inflació recaigui en només un sector.  Per tant, des de la CEA es demana una «planificació de tres o quatre anys per adoptar el que fan els països veïns respecte als salaris». 

En aquest sentit, el director de la patronal, Iago Andreu, va subratllar que «no es pot fer un decret unilateral per part del Govern», mentre que Cadena va afegir que «això pot ocasionar que es desequilibin certs àmbits intentant equilibrar-ne d’altres». Per tant, Andreu va posar en relleu que «s’han d’evitar solucions maximalistes», per no saturar els sectors, i també va demanar que no siguin massa genèriques. 

Paral·lelament, hi ha una sèrie de problemes conjunturals europeus que influeixen encara més en la problemàtica econòmica. Concretament, el president de la CEA va posar sobre la taula l’augment del preu dels carburants i de l’electricitat, així com la ruptura d’estoc causada per la pandèmia o la reforma de les pensions; en definitiva, factors que «produiran un increment en els preus». 

Així mateix, la CEA constata que és necessari apujar els salaris perquè si no, les empreses del país no podran trobar treballadors i, en conseqüència, el director de la corporació va indicar que «aquestes es veuran obligades a incrementar encara més el preu dels seus productes». D’altra banda, Andreu va demanar que es treballi «el compromís que va fer el Govern per augmentar el salari mitjà fins al 60%». Així doncs, va insistir que si tot puja juntament amb el cost de l’IPC es crearà una «espiral inflacionista». 

Per tot, la patronal posa ara «pressió» i demana convocar una trobada «el més aviat possible», i alhora, destaca que «des de la CEA sempre s’ha treballat amb els diferents sectors i gremis, i la nostra intenció és portar una proposta conjunta». Finalment, també insta a debatre sobre els convenis sectorials al Consell, amb motiu de la manca de representació sindical que presenten moltes empreses i treballadors del país. 

 

Els premis CEA inclouen un nou guardó per promoure el talent sènior

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va presentar ahir la quarta edició dels premis que organitza la patronal per celebrar la tasca de les empreses del país que s’adapten a les noves necessitats, promouen la igualtat i desenvolupen tasques d’innovació.

Com a novetat, s’ha inclòs una nova categoria de premi per impulsar el talent sènior i destacar la importància de comptar amb treballadors d’aquesta franja d’edat a les empreses pels coneixements i experiència que poden aportar. Els requisits que es demanaran per participar en la categoria són: quantes persones de més de 50 anys hi ha a l’empresa, el nombre de sèniors que s’han incorporat en els últims anys, quants s’han desvinculat i quin tractament és dona a les persones d’aquesta edat.

Els interessats poden presentar les seves candidatures fins al 8 de maig, a través de la pàgina web de la CEA o trucant a la patronal. A més, està  permès participar en més d’una categoria. Altres categories que es guardonaran són la trajectòria empresarial, la sostenibilitat, la projecció internacional, l’emprenedoria i innovació, l’empresa inclusiva, la promoció de la igualtat i el premi a l’autònom i la microempresa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT