PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern anuncia un paquet de mesures d’ajuda a la ciutadania

Els salaris inferiors a 24.000 euros anuals podrien pujar segons l’IPC

Per Albert Belis

El cap de Govern, Xavier Espot, en una intervenció ahir al Consell.
El cap de Govern, Xavier Espot, en una intervenció ahir al Consell. | Demòcrates

El cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar ahir durant la sessió ordinària del Consell General que diferents ministeris estan preparant un paquet de mesures destinades a ajudar als ciutadans en el context de pèrdua de poder adquisitiu que pateixen arran de la crisi de la guerra a Ucraïna. La iniciativa, que es podria aprovar abans de l’estiu, haurà de ser consensuada en el si del Consell Econòmic i Social, de manera que haurà de comptar amb el vistiplau de patronal i sindicats.

Espot ho va avançar arran de la pregunta formulada per la consellera socialdemòcrata Judith Salazar, després de les declaracions efectuades pel president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, sobre el fet que els salaris s’haurien d’incrementar segons l’Índex de Preus al Consum (IPC). D’entrada, Espot va assegurar que el Govern compartia el posicionament de la CEA i va defensar el «pacte de rendes», que hauria d’afectar els salaris, els lloguers, i els preus dels carburants i de l’energia per «l’impacte important en les economies familiars i la consegüent repercussió en el seu poder adquisitiu».

En aquest punt, el cap de Govern va defensar la seva política econòmica, i va recordar els increments anuals del salari mínim superiors a l’IPC que ha aprovat l’Executiu que presideix, i que han suposat una pujada de més de 200 euros durant el seu mandat. A més, va explicar que en aquests moments el salari mínim es troba en el 54% del salari mitjà, tot i que l’objectiu és arribar al 60%, tal com marca la Carta Social Europea. «Hem trencat alguns tabús pel que fa a increment de salaris i ho hem mantingut any rere any», va afirmar en relació amb l’anterior govern del PS. 

Al mateix temps, Espot va deixar entreveure la possibilitat que també s’implanti l’obligatorietat d’augmentar els salaris inferiors a 24.000 euros anuals, tal com es va fer el 2018 i es va aplicar el 2019, perquè «corresponen a la castigada classe mitjana». Salazar, per la seva banda, va assenyalar que la Carta Social Europea ha alertat Andorra que tant els salaris com la protecció per malaltia són «insuficients».

PUBLICITAT
PUBLICITAT