PUBLICITAT

Una ordinenca a les falles

  • Alba Ribó, primera fallera major nascuda a Andorra; regna al 2011 a la falla de Sant Josep de la Muntanya
A. L.
ORDINO

Periodic
Alba Ribó posa amb el vestit de fallera major. Atenció als pins andorrans amb què ha "tunejat" la banda. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Pari el lector atenció al vestit que llueix amb legítim orgull Alba Ribó (Ordino, 2000): una obra d'artesania única, feta a mida i brodada en fil de plata i profusió de filigranes. No n'hi ha dos d'iguals. I mai millor dit, perquè la banda que el completa –i que acredita la seva feliç posseïdora com a fallera major infantil de la falla de Sant Josep de la Muntanya, a València– incorpora, fixin-se bé, dos pins andorrans. Que consti i que es vegin. Mai abans el Principat havia pujat tant amunt en l'estratificada societat fallera: Ribó es va convertir a l'octubre en la primera fallera major nascuda en aquest racó del Pirineu, i exercirà el seu regnat –així és com s'anomena el mandat anual– durant tot el 2011. A Ordino no hi ha pubilla, així que els Ribó van tirar d'arrels familiars i van postul·lar Alba per al prestigiós càrrec de fallera: «La sorpresa és que vaig sortir elegida. Tenint en compte que ni jo ni els meus pares som membres de la falla de Sant Josep, encara és un honor més gran». Val a dir que a Alba l'han precedit en tan alt honor tres tietes valencianes –falleres majors sènior– i que durant el regnat l'acompanyarà com a president de la falla —així com hi ha hereu i pubilla, hi ha fallera major i president–un cosí seu.

El nomenament oficial va ser al desembre, amb la imposició de la banda. I des d'aleshores que Alba ha hagut de desplaçar-se cada cap de setmana a València per complir els compromisos de fallera major. Si fins ara ja ha tingut feina, encara se li'n girarà més d'aquí a ben poc, amb la Setmana Fallera que comença el 14 de març amb la Plantà i la recollida del Ninot i l'ofrena floral, tres dies després, a la Mare de Déu dels Desemparats, i que culmina el 19 de març amb la Cremà: ja saben, quan se socarrimen totes les falles del món mundial. Totes, menys una, el Ninot indultat, que passa a formar part del Museu de les Falles. Un món, ja ho veuen, que Alba desconeixia fins aquest any –les del 2011 seran les primeres falles a què assisteix. I qui ho sap, potser d'aquí uns anys la veiem convertida en fallera major sènior. Ganes no li'n falten. Però farà bé a perdre la por que –diu– encara li fan els petards. Per cert, no serà l'únic toc andorrà de les falles: el ministre Benet i el cònsol Espot seran també fallers d'honor de la falla de Sant Josep. Bona mascletà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT