Escaldes-Engordany
FEDA ha pagat un sobrecost de 12 milions durant el primer trimestre
Els contractes de llarga durada amb els països veïns aconsegueixen amortir la pujada de la llum
FEDA reconeix que durant els tres primers mesos del 2022, la companyia ha tingut un sobrecost d’uns 12 milions d’euros, aproximadament, per l’adquisició d’energia elèctrica provinent dels països veïns. Així ho va indicar ahir el director general de l’elèctrica, Albert Moles, després de recalcar que la visibilitat de la situació amb relació a la pujada i la baixada de les tarifes, d’ara endavant, no és gens «clara». Seguint la mateixa línia, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va afegir que aquest increment ve donat per la problemàtica de les centrals nuclears franceses i per l’afectació als països europeus derivada de la guerra d’Ucraïna.
Durant la compareixença de Moles a la comissió legislativa del Consell General, el director de la companyia va explicar la trajectòria que ha seguit l’elèctrica amb relació a les polítiques d’inversió i l’increment de les tarifes durant els últims dos anys. En aquest sentit, FEDA va destacar que els contractes de llarga durada de subministrament, que va firmar l’any 2019 amb Espanya i França per tal de garantir electricitat a un preu tancat durant els pròxims 10 anys, «han amortit la pujada del preu i mantenen un preu competitiu i molt més assumible que als països veïns», els quals són precisament els principals proveïdors. També va destacar que, amb termes relatius, la pujada de la llum suposarà un increment de vuit euros al mes en la factura, mentre que a països com Espanya serà de 100 euros al mes.
Pel que fa a la visió de futur de la companyia elèctrica, Moles va advertir que centrar els esforços d’inversió i investigació exclusivament en l’energia elèctrica és un «error». De fet, el director de la companyia va parlar sobre la necessitat del país de diversificar les fonts energètiques amb la finalitat de trobar «nous camins més accessibles per a tothom i frenar la crescuda de la demanda elèctrica». En aquest sentit, va destacar la proliferació de la biomassa i el biogàs de cara al futur per complementar l’electricitat. També va destacar el creixent interès per l’hidrogen com a font d’energia, però va assenyalar que «encara està una mica verda i li queden 10 o 15 anys per estar operativa al 100%».
D’altra banda, durant el transcurs de la compareixença, el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va assenyalar que «les inversions milionàries de les empreses filials de FEDA no han tingut un retorn adient a la quantitat de recursos destinats». Al seu torn, Calvó va respondre que aquestes gestions de les xarxes de calor distribuïdes per diferents punts del país «van més enllà de la rendibilitat de la inversió perquè pretenen fer un servei a la ciutadania reduint la demanda de la calefacció elèctrica i, així, provocar un decreixement dels preus».
Finalment, Calvó va destacar que l’impacte econòmic de la part exposada a preus de mercat és molt important per la gran volatilitat que estan patint les tarifes i «no està clar si seguirem la mateixa dinàmica d’assumir sobrecostos fins a finals d’any», però tot depèn del context de la guerra i la situació dels proveïdors. També va ressaltar la problemàtica de la proliferació dels cotxes elèctrics quant a «l’escassetat dels punts de càrrega, els quals han de ser destinats a emergències i als turistes».