PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS vol simplificar els tràmits per a la creació d’una empresa

Presenta una proposta d’acord al Consell General que insta el Govern a canviar un model «obsolet»

Per Albert Belis

Pere López i Joaquim Miró, aquest matí en roda de premsa.
Pere López i Joaquim Miró, aquest matí en roda de premsa. | Consell General

El Partit Socialdemòcrata (PS) presentarà una proposta d’acord al Consell General amb el doble objectiu d’instar el Govern a simplificar els tràmits i escurçar els terminis per a la creació d’empreses i inversió estrangera, a partir d’una adaptació de la legislació per complir amb diversos principis, i que es debati el problema al ple de la cambra parlamentària, un debat que «té sentit per modernitzar el model». 

Segons ha afirmat avui la formació en roda de premsa al mateix Consell General, és un problema de «model i plantejament», i no de «procediments concrets», de manera que «cal un canvi de filosofia important per facilitar les inversions i generar llocs de treball», han assegurat. «Els terminis són massa llargs i els tràmits estan obsolets i fora de mercat», ha afirmat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que ha comparegut al costat del conseller general Joaquim Miró.

Els dos representants de l’oposició socialdemòcrata han qualificat el pla de digitalització de l’administració que va presentar recentment el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, i que preveia la reducció dels dies necessaris per a la creació d’una empresa, com a «insuficient». Segons López, «volem que l’activitat econòmica sigui la millor possible, i també volem democratitzar l’economia, assimilada als estàndards internacionals, i així crearem riquesa i generarem oportunitats». 

A més, han denunciat que per culpa del model actual «s’escapen moltes oportunitats» i molts inversors decideixen crear societats fora d’Andorra, per exemple a Estònia o Malta. Segons Miró, «rebem moltes queixes pel que fa al temps, i l’economia cada dia va més de pressa; per això hi ha llocs que en 15 dies o un mes ja ho tenen enllestit, i aquí molt més, actualment més de 100, que és massa temps, s’hauria d’agilitzar», ha demanat.

Al mateix temps, el conseller socialdemòcrata s'ha queixat també dels idiomes. Actualment, els tràmits només es poden fer en català, com a llengua única oficial d’Andorra, però el PS demana un model trilingüe amb la introducció de l’anglès com a llengua internacional del món empresarial. «És complicat si els papers que calen han de passar per un traductor i també els tràmits en l’àmbit bancari», ha explicat Miró.

En la proposta d’acord, els socialdemòcrates demanen substituir l’actual verificació per una declaració de responsabilitat, així com establir controls a posteriori i no a priori, amb el règim sancionador corresponent. També proposen substituir els tràmits en paper «que triguen setmanes» per un procés en línia, així com substituir els formularis «massa feixucs» amb una previsió d’ingressos a cinc anys, una informació que, segons Pere López, és difícil d’afinar en el moment de l’obertura de la societat.

D’altra banda, sobre el fet que el conseller liberal, Ferran Costa, hauria avisat Joaquim Miró que estava disposat a presentar demandes d’informació sobre les seves empreses, el conseller socialdemòcrata ha assegurat que «no em preocupa, no hi tinc cap inconvenient», ja que Costa «té tot el dret a demanar el que vulgui» i, a més, «totes les empreses haurien de publicar els seus resultats i fer-los públics, de manera que tothom pogués veure quina empresa guanya diners i quina en perd».

PUBLICITAT
PUBLICITAT