PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Aturada en sec de la venda de mascaretes i tests a la farmàcia

Setmana Santa suposa un increment temporal del volum de compra

Per Anna Casanova

Una noia se sotmet a un test d’antígens en una farmàcia.
Una noia se sotmet a un test d’antígens en una farmàcia. | El Periódico de Catalunya/ Jordi Cotrina

La venda de mascaretes s’ha reduït aquest últim mes amb la supressió de les restriccions imposades a principis de la pandèmia i amb la disminució del nombre de casos diaris de contagiats i hospitalitzats. La mascareta, per tant, ja no és necessària als interiors dels establiments d’oci nocturn, gimnasos, supermercats, negocis, activitats esportives o culturals, locals de restauració i a les escoles. No obstant això, alguns treballadors encara la porten «per precaució i respecte als clients que sí es volen protegir», va afirmar Joana Aguiar, dependenta de Juguettos.

Sobretot, la mascareta està mantenint una venda estable «a les farmàcies que estan situades prop de l’hospital, dels centres sanitaris i sociosanitaris», va assegurar el personal de la farmàcia Pasteur River. Això, es deu al fet que en aquests espais s’ha conservat l’obligatorietat de protegir-se, i alhora, per garantir el benestar de les persones de risc, mitjançant l’ús de la FFP2. A la resta de farmàcies del país, la mascareta més demandada per aquells que volen mantenir la precaució als llocs públics, «continua sent la quirúrgica», segons van assenyalar els empleats de la Farmàcia del Pas, al qual van afegir que «és més econòmica, i moltes persones tenen present aquest factor si se l’han de canviar regularment».

Per la seva banda, les previsions dels ingressos de Setmana Santa eren positives. Si bé és cert que s’ha aconseguit revertir temporalment la situació de caiguda de la venda de mascaretes, la tendència torna a ser a la baixa un cop acabats els dies festius. Des de la Gran Farmàcia van assenyalar que «principalment, els clients han estat turistes, però també hem atès alguns residents que havien de marxar de viatge a Espanya o a qualsevol altre país on es demana la mascareta i encara es mantenen les restriccions».

Tests d’antígens/ En relació a l’adquisició de proves ràpides, des de Pasteur River van apuntar que «moltes persones continuen comprant-se el test cada setmana, perquè treballen amb gent gran o nens, visiten als seus familiars, o per sentir-se més segurs». De totes maneres, van afegir que «la venda dels tests, en general, també s’ha reduït des de l’eliminació de les restriccions al país». Els tests d’antígens van triomfar, sobretot, «a les festes de Nadal, quan tothom es reunia amb la seva família i amb els més grans per sopar, i paral·lelament, també hi havia més casos», van indicar des del mateix establiment. De fet, aleshores moltes farmàcies es van quedar sense existències. En qualsevol cas, aquesta Setmana Santa, hi ha hagut una «petita pujada en la venda dels tests, ja que molts viatgers tenien por d’agafar la covid mentre estaven fora», van remarcar, afegint que «no ha estat en la mateixa mesura que a l’hivern». Així doncs, «no s’espera que la venda de mascaretes i tests d’antígens augmenti significativament si no torna a provocar-se una nova onada de casos de covid», segons van afirmar des de la Gran Farmàcia. 

Per acabar, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va considerar fa uns dies que des que els indicadors epidemiològics i sanitaris mostren una millora,  «la societat és autoresponsable per utilitzar la protecció quan ho consideri necessàri». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT