PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Piqué defensa la «legalitat» de l'ascens de l'FC Andorra el 2019

Diversos mitjans espanyols dubten de la veracitat de l'operació en destapar-se el vincle entre Kosmos i la RFEF

Per David Sansaloni

Piqué durant la roda de premsa d'ahir, a Twitch.
Piqué durant la roda de premsa d'ahir, a Twitch. | EL PERIÒDIC

Gerard Piqué torna al focus de la polèmica. Uns àudios destapats pel mitjà espanyol El Confidencial van posar de manifest l'estreta relació entre l'empresa Kosmos, la qual dirigeix Piqué i que, a més, és propietària de l'FC Andorra, i la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), amb Luis Rubiales al capdavant.

Segons va explicar el central del Barça, Kosmos va actuar d'intermediari entre la RFEF i una empresa pública saudita per materialitzar la disputa del play-off de la Copa del Rei en aquell mateix territori, fet pel qual va aportar uns beneficis per al futbol espanyol d'uns 40 milions d'euros.

No obstant això, les comissions entre unes i altres entitats van quedar en un segon terme en entrar l'FC Andorra a escena. Diversos mitjans espanyols acusen de «favoritisme» l'ascens al club del Principat, que va coincidir en el temps amb les negociacions entre Kosmos i RFEF per tirar endavant el projecte de la Supercopa d'Espanya.

La relació de Piqué i Rubiales ha posat sobre la taula un possible conflicte d'interessos i, sobretot, «una vulneració del codi ètic de l'ens del futbol espanyol», segons El Español. Els dubtes sobre el cas de l'ascens de l'FC Andorra a Segona Divisió B sense passar per la Tercera han reviscut amb aquesta polèmica. L'entitat del Principat va posar sobre la taula els 452.022 euros per a ocupar la vacant que va deixar el descens administratiu del Reus Esportiu, i la qüestió, que va ser denunciada davant el Consell Superior d'Esports, es va recolzar sobre els «nuls arguments esportius» que tenia el conjunt tricolor per a guanyar aquesta licitació per sobre d'altres clubs com el Zamora CF, l'Intercity o el CE Hospitalet. El primer va ser el millor club de Tercera Divisió, però es va equivocar amb el compte en el qual fer l'ingrés; el segon també va posar els diners per a aconseguir la plaça, però es va retirar de la licitació; i el tercer va ser el campió del grup català, però no entenia per què calia pagar per la plaça del Reus.

L'assumpte va ser portat als tribunals, amb els clubs denunciant, ja en aquell temps, «l'amistat amb Rubiales», però el cas no va arribar a més. No obstant això, el CE Hospitalet sí que va mantenir la seva denúncia i va reclamar més transparència. El president del club català, Santiago Ballesté, no es va tallar en dir que eren sabedors «de l'amistat del propietari de l'Andorra amb Rubiales», en declaracions a la Sexta. «L'altre dia ja vam dir que crèiem que la plaça estava encaminada cap a l'FC Andorra, sense saber res. El temps ens ha donat la raó», va sentenciar en aquells moments.

Davant de totes aquestes acusacions, Piqué va voler ser clar: «L'ascens de l'FC Andorra es va donar dintre de la legalitat vigent i pels motius que ja es van explicar en el seu dia, que eren, entre ells el més important, que era el tema de la territorialitat». En ser el Reus equip català, haver donat la plaça a qualsevol altre club «hauria trastocat els grups, i és per això que, en ser l'FC Andorra l'únic equip que va mantenir l'interès en la categoria, personal i econòmic, de la zona, se li va adjudicar», va dir Piqué.

Finalment, l'Hospitalet no va poder fer front a l'aval i va sol·licitar un ajornament de la decisió federativa a la recerca d'una explicació «racional» a l'orige de la xifra de 452.022 euros, fins que es va decidir no continuar endavant amb la denúncia. Els de Zamora van fer la transferència, «però una confusió en el número de compte va fer que no arribés a temps al compte de la RFEF», tal com es va comunicar en el seu dia, i els alacantins també van arribar a posar els diners damunt de la taula, però els van retirar al·legant que no tenien opcions d'aconseguir la plaça.

 

L'FC Andorra es manté al marge

Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, des de l'FC Andorra no està prevista cap defensa pel que fa a les acusacions dels mitjans espanyols, ja que es tracta «d'una polèmica que ha esquitxat l'equip per la relació amb Piqué, però que en cap cas es tracta d'un aspecte íntegrament lligat al club».

Durant la roda de premsa que va portar a terme ahir, a la matinada, Gerard Piqué, per explicar tots els detalls d'aquestes operacions amb la RFEF, l'FC Andorra va estar en el punt de mira, especialment en referència a la «possible ajuda que pugui rebre l'equip en un futur, ja que Rubiales manté un deute moral amb Kosmos per haver-li donat l'oportunitat de guanyar una gran quantitat de milions», segons va afirmar un periodista espanyol present a la roda de premsa.

«Has posat el club en una situació gens còmoda, pel fet que si en algun moment l'FC Andorra aconseguís l'ascens amb un mínim de polèmica, la gent es tiraria a sobre i es recorreria a aquest tracte de favor, perjudicant la imatge d'aquest. Aquests fets, com a figures públiques que sou, els hauríeu de controlar una mica més», va afirmar l'analista Alexis Martín, més conegut com a Misterchip a les xarxes socials. Davant aquesta situació, Piqué va ser contundent: «M'és indiferent el que pensi la gent. Jo sé com han succeït les coses, mai he demanat cap favor si me l'han donat. No vaig a deixar de fer una cosa que m'agrada [negocis] simplement pel que pugui pensar o dir la gent».

PUBLICITAT
PUBLICITAT