PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

PS i L’A rebutgen l’extrema dreta i aposten per un Macron a l’alça

Els darrers sondejos allunyen l’opció d’un relleu de copríncep francès amb l’entrada inèdita d’una dona

Per Albert Belis

Emmanuel Macron i Marine Le Pen, en intervencions recents durant la campanya electoral de les presidencials a França.
Emmanuel Macron i Marine Le Pen, en intervencions recents durant la campanya electoral de les presidencials a França. | AFP

El diumenge vinent, dia 24 d’abril, Andorra revalidarà el mateix copríncep que ja té actualment, o en tindrà un de nou, en aquest cas, per primer cop, una dona, una coprincesa. Només dos partits polítics del país han volgut posicionar-se: Partit Socialdemòcrata (PS) i Liberals d’Andorra (L’A), les dues formacions que es van presentar conjuntament en les passades eleccions en les llistes parroquials –amb la fórmula de D’Acord– i que ara es mostren antagòniques als debats al Consell General, l’una al Govern i l’altra a l’oposició. Tot i això, coincideixen en preferir el candidat Emmanuel Macron per davant de Marine Le Pen, tot i que per diferents motius, i amb el rebuig amb matisos a l’extrema dreta. La resta de formacions s’han estimat més deixar les valoracions per dilluns vinent, quan es conegui el guanyador final. És el cas de Demòcrates i Terceravia, mentre que la consellera general no adscrita, Carine Montaner, es va mostrar conseqüent amb la seva aposta per la neutralitat i va evitar pronunciar-se al respecte.

«El resultat de la primera volta el veiem bo per la victòria de Macron, que està dins la nostra família política europea, però deixa França polaritzada i els partits tradicionals han desaparegut», va afirmar Toni Puig, secretari de Relacions Internacionals de Liberals d’Andorra (L’A). «Està clar –va afegir– que tenim molta més simpatia per Macron que no pas per les idees de Le Pen i la seva política en l’àmbit europeu; seria un gran canvi per França si guanya Le Pen i Europa també canviaria molt».

El president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, per la seva banda, va lamentar la consolidació de l’extrema dreta. «Els que som i ens considerem demòcrates no podem compartir i veiem amb preocupació el que suposa allà on l’extrema dreta governa», tot i que «ja fa anys que ho anem repetint, no és un fet puntual, sinó que ha anat consolidant les seves posicions i la seva quota política s’ha tornat estable, sobretot a França», així que «és una lectura negativa que ens hem de prendre seriosament». Per això, «pel seu discurs europeista, global i integrador preferim el senyor Macron», va afirmar López.

Sobre els mals resultats del Partit Socialista francès, el president del PS va argumentar que el sistema electoral amb doble volta no afavoreix les opcions que les primeres enquestes no donen com a guanyadores del respectiu àmbit ideològic, però «la socialdemocràcia a Europa està en un dels seus millors moments», va assegurar López, ja que, segons va explicar, governa als països nòrdics, a Espanya, a Alemanya o a Portugal, un país on l’economia «està creixent i va a tota vela». 

En la primera volta de fa dos diumenges, Macron va guanyar amb un 27,85% dels sufragis, mentre que Le Pen aconseguia el 23,15%, segons els resultats definitius que va publicar el Consell Constitucional. Aquella mateixa nit es van realitzar les primeres enquestes per a la segona volta, les quals donaven un marge d’entre dos i vuit punts percentuals a favor de l’actual president. Si ens fixem en sondejos més recents, el darrer dut a terme per Ipsos-Sopra Steria donava com a resultat un marge de 55,5% i 44,5% a favor de Macron, un percentatge que accentuava la diferència lleugerament respecte a l’anterior. El sondeig també reflectia que un 33% dels votants de Jean-Luc Melenchon a la primera volta ho farien per Macron i només un 16% per Le Pen, mentre que un 76% dels d’Eric Zemmour ho farien també per Le Pen i només un 9% per Macron. 

Pel que fa a la possibilitat que el proper copríncep fos una dona, el secretari de Relacions Internacionals de L’A va afirmar que «seria un punt positiu tenir per primer cop una coprincesa, però les seves idees no són gaire engrescadores, tot i que crec que té possibilitats perquè ha fet una bona campanya parlant dels temes que preocupen més als francesos». Pere López, per la seva banda, no comparia aquesta manera de veure-ho: «Estem molt allunyats de l’extrema dreta i preferim que altres opcions que no són les més properes a nosaltres, però amb un discurs europeista i integrador obtinguin millors resultats». Preferències andorranes a banda, caldrà esperar el vot dels francesos.

PUBLICITAT
PUBLICITAT