PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Els farcits més venuts són els de trufa i mantega»

Les fleques preveuen que la venda de mones sigui menor que a la Setmana Santa de 2021

Per Anna Casanova

Exposició de mones de diferents sabors.
Exposició de mones de diferents sabors. | MARICEL BLANCH

La mona de pasqua ha inundat, un any més, els aparadors de les fleques i pastisseries del país. 

Aquestes postres tradicionals estan elaborades amb tres ingredients bàsics: el pa de pessic, la mantega i la xocolata, però s’han anat modernitzant i han anat canviant la seva forma amb el pas del temps, sobretot pel que fa als dissenys dels més petits. Des d’ous de xocolata amb forma d’animal fins a figuretes de personatges de dibuixos animats, les creacions superen la imaginació i atreuen inclús als més grans. La responsable de la Fleca Font, Helena Manteiga, afirma que «enguany, les mones per als infants s’han venut moltíssim». No obstant això, sempre tenen èxit, ja que els padrins tenen la tradició de portar una mona als seus fillols o filloles. D’altra banda, aquests últims anys també ha anat canviant la mida del pastís. D’aquesta manera, es poden vendre formats més petits i en relació, més econòmics. 

L’any passat, en el context de la pandèmia, Helena i els seus companys al conjunt dels establiments de Fleca Font van vendre més de 400 mones. «Ens vam quedar curts», afegeix la responsable. Pel que fa a les vendes, i segons adverteix Manteiga «quan les pasqües cauen tard, els ingressos disminueixen». A més, amb la reducció de les mesures sanitàries imposades a causa de la covid-19, moltes famílies han decidit sortir del país i marxar de vacances.

El procés que utilitza la Fleca Font per elaborar les mones és completament artesanal. Primer, l’obrador prepara la base amb el pa de pessic i el farcit, després es decora amb l’ametlla al voltant i finalment s’afegeixen les plomes, els ous i els pollets, segons explica Manteiga, al que afegeix, «els sabors més venuts són el de trufa i el clàssic de mantega». Tanmateix, la Fleca Font també elabora farcits de nata, xocolata i iema; i es poden demanar encàrrecs amb combinacions de sabors. 

La construcció de les mones costa més treball d’elaborar que els pastissos, per exemple, ja que té més complements, afegeix Manteiga. A més, el personal de la Fleca Font ja fa dies que està preparant-se per la jornada i elaborant els diferents motlles per fer les postres. El muntatge es fa al darrer moment per evitar congelar les mones i preservar els ingredients frescos.

En comparació a una setmana normal, la Setmana Santa suposa un increment important pels beneficis dels negocis, al que la responsable afegeix que «tot suma, tant per als obradors com per a les fleques». Per la seva banda, els encàrrecs se solen fer a última hora, ja que «hi ha molta gent que sap que tenim disponibilitat i no consideren necessari reservar», detalla. En aquesta línia, Manteiga apunta que «les reserves també han estat inferiors al que esperàvem». La previsió és que «enguany es venguin la meitat de mones que l’any passat»

Per acabar, la responsable assegura que les prediccions poden canviar un cop s’acabi la venda de mones i es facin els comptes per conèixer quin ha estat el balanç final en comparació a les pasqües passades. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT