PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’USdA preveu unes 2.000 persones en la manifestació «unitària» de l’1 de Maig

El PS s’afegeix a la convocatòria conjunta de tots els sindicats, però no estarà present a la capçalera ni signarà el manifest

Per Albert Belis

El recorregut de la manifestació
El recorregut de la manifestació | Pako Temprado

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) va explicar ahir que la manifestació de l’1 de Maig d’enguany comptarà amb la participació, per primera vegada, de tots els sindicats del país. A més, es preveu l’assistència de més de 2.000 persones, tot i que el secretari general Gabriel Ubach va apuntar que hauria de ser més nombrosa i arribar a les 45.000 persones, ja que «el que es quedi a casa estarà avalant les polítiques neoliberals del Govern: jubilar-se als 67 anys cobrant 650 euros de pensió amb una privatització del sistema, i un salari de 1.200 euros per 40 hores setmanals treballades».

La marxa ja compta amb tots els permisos pertinents per part del Ministeri de l’Interior i durant la jornada d’avui es portaran a terme les reunions pertinents amb Protecció Civil i la Policia per organitzar el dispositiu. De moment, els organitzadors encara no han decidit quin serà el lema que obrirà la manifestació (tot i que segurament serà Prou a les polítiques neoliberals especulatives), qui hi haurà a la capçalera, ni tampoc si el manifest serà unitari o se’n llegiran més d’un al final de la marxa. 

«Estem parlant d’un problema global, laboral i social, que pateix tota la societat andorrana; ens trobem davant d’un sistema de polítiques neoliberals que afavoreixen que arribin poders adquisitius molt alts, i això va en detriment de la gent del país que amb el salari que tenen mai podran accedir a determinat tipus d’habitatge, la majoria dels quals són per especular, i per això volem que tothom vingui, ens hem de fer costat sí o sí», va demanar Ubach.

La jornada començarà a les 11.00 hores del matí a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany, amb una concentració prèvia a la marxa, que servirà perquè els participants vagin arribant i es vagi organitzant el desplegament de la protesta. Mitja hora més tard, a les 11.30 hores, està previst el començament de la manifestació, que arrencarà de la mateixa plaça Coprínceps i continuarà per l’avinguda Carlemany, a la parròquia escaldenca. Posteriorment, s’entrarà a Andorra la Vella per l’avinguda Meritxell fins que la comitiva arribi al casc antic de la capital, on acabarà la marxa, concretament a la plaça del Consell General, a les 13.30 hores. En aquest moment, els participants llegiran el manifest i es clourà la protesta.

Per la seva banda, el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va confirmar ahir que el partit dona suport a la manifestació de manera oficial, amb la presència de l’executiva de la formació i dels consellers generals del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, tot i que no estaran presents a la capçalera, sinó a segona fila, ni participarà en l’organització ni tampoc signarà el manifest que es llegirà al finalitzar la marxa a la plaça del Consell General. «Fa mesos i fins i tot anys que estem parlant del cost de la vida i dels problemes de poder adquisitiu que tenen les famílies, un fet que en aquesta legislatura s’ha vist especialment agreujat amb un Govern que no ha fet polítiques pensant amb el ciutadà, sinó més aviat de cara als inversors estrangers, youtubers i esportistes d’elit», va afirmar Pere López. A més, va afegir, «s’està incrementant el cost de l’habitatge i l’Executiu ha posat una nova taxa sobre els carburants, i també ha pujat el preu de la llum i de les residències de la gent gran». Així doncs, «el que denuncien els sindicats està molt alineat amb el que estem defensant i amb el que és la realitat d’avui en dia: les classes mitjanes estan cada cop més ofegades per uns costos disparats, unes pensions baixes i uns salaris insuficients», va denunciar el president del PS.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT