Escaldes-Engordany
El funcionament del CREI tindrà un cost d’uns 850.000 euros l’any
L’entitat adjudicatària del centre haurà de fer un treball comunitari amb els veïns del voltant
El funcionament del Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) tindrà un cost aproximat de 850.000 euros anualment. Així es desprèn de la resposta publicada ahir pel Govern, i més concretament de la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, a les preguntes de control fetes pel president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, relatives a aquest recurs. Entrant al detall de la xifra, des de l’Executiu estimen que l’atenció residencial suposarà al voltant de 787.000 euros, mentre que l’atenció diürna en costarà 57.000. Cal tenir en compte, però, que si bé el servei residencial és «garantit i gratuït» pels adolescents, ja que el finança el Govern de forma íntegra, la prestació de dia serà de copagament.
En aquest sentit, Pallarés va precisar que cada plaça de l’atenció residencial té un cost al voltant dels 270 euros al dia per persona –una de no ocupada en costa 189 i 80 la sobreocupada–, i la diürna té un preu aproximat de 46 euros diaris per usuari –32 si queda buida i 14 la sobreocupada–. D’altra banda, en la resposta de la ministra també es va puntualitzar que l’atenció de dia només s’oferirà les jornades laborables. Així mateix, des de l’Executiu van indicar que el CREI tindrà una capacitat màxima de 19 places residencials i 16 al servei diürn, totes elles destinades únicament a persones amb residència legal al Principat i sense que es pensi en la possibilitat, a hores d’ara, de rebre usuaris residents fora del país.
En concret, la finalitat del CREI serà la d’atendre adolescents i joves d’entre 12 i 18 anys que presentin alteracions de la conducta recurrents o addiccions que posin en perill la seva integritat o la de terceres persones, i d’entre 12 i 21 al servei de dia amb la mateixa afectació, però que per la seva gravetat no requereixin un acolliment residencial. Sigui com sigui, també s’ha previst que puguin ser atesos al centre i en règim residencial els menors que es trobin sota la tutela de l’Estat, sempre amb l’autorització prèvia del batlle competent de la jurisdicció de menors.
De cara a la integració del servei a la comunitat, la ministra va exposar que el Govern està iniciant les comunicacions amb el Comú d’Andorra la Vella per programar una visita a les instal·lacions del CREI i l’explicació del projecte amb tots els veïns de l’entorn del centre, que se situarà a les instal·lacions l’antiga residència Solà d’Enclar, a Santa Coloma. Però, més enllà d’aquesta reunió, l’entitat adjudicatària tindrà la responsabilitat de dur a terme un treball comunitari amb aquest veïnat, «des d’un punt de vista universal, de prevenció, promoció i suport».
Així mateix, pel que fa a la tipologia de gestió del recurs, Pallarés va compartir que s’ha optat per fer un concurs per a la concessió d’aquest servei, refermant que el model de gestió indirecta de serveis públics permet a l’Administració «conservar els poders de supervisió necessaris per assegurar el desenvolupament correcte dels serveis», però permetrà millorar «l’eficiència i la qualitat del servei que es presti, atès que es pot contractar a una entitat ja especialitzada en el sector i amb experiència i expertesa en la matèria». Aquest format, va defensar la titular d’Afers Socials, també oferirà més agilitat de cara a la contractació dels professionals i els serveis, així com organitzar la seva planificació. En aquest sentit, a la resposta a López es detalla que els perfils professionals que es podran trobar al centre seran els educadors socials, els psicòlegs i el professorat, a banda de la direcció, l’administració i la seguretat.
En darrera instància, el Govern va indicar que la inversió efectuada els darrers tres anys en el CREI ha estat d’uns 2,9 milions d’euros, la major part dels quals (2,7 milions) corresponents a les obres de rehabilitació de l’edifici on s’ubicarà el centre.