PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’FMI recomana la diversificació de l’economia i reformar les pensions

Els actius dels bancs andorrans suposen el 600% del PIB, la qual cosa es tradueix en una fragilitat del sistema

Per Àlex Pont

El distintiu del Fons Monetari Internacional a la seva seu de Washington D.C.
El distintiu del Fons Monetari Internacional a la seva seu de Washington D.C. | Autoritat Financera Andorrana

La delegació del Fons Monetari Internacional (FMI), que va passar 15 dies al Principat avaluant la situació econòmica i institucional del país, va determinar que cal diversificar l’economia i reformar el sistema de pensions per a complir els objectius de desenvolupament i aconseguir la sostenibilitat de les jubilacions. La primera visita presencial dels agents de l’ens internacional, ja que l’any passat es va haver de dur a terme telemàticament per qüestions sanitàries, va manifestar que el creixement del Producte Interior Brut (PIB) del Principat serà un 0,2% inferior a les expectatives de l’Executiu, el qual va xifrar l’increment en un 7,3%, mentre que l’FMI preveu un creixement del 7,1% en valor nominal. En aquest sentit, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va indicar que «aquestes expectatives poden variar a causa de l’efecte de la invasió d’Ucraïna i l’encariment de les matèries primeres».

Amb relació al sistema financer, l’FMI va determinar que la dimensió dels actius dels bancs andorrans equival al 600% del PIB, la qual cosa «suposa una xifra molt elevada que es tradueix en una fragilitat pel sistema, ja que si hi ha alguna afectació rellevant en aquest àmbit el país sencer es ressentiria», va assenyalar Jover. Al seu torn, el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, va indicar que per a aconseguir més resiliència bancària «les entitats han de dur a terme una tasca de millora de les ràtios de liquiditat i disminuir els nivells de morositat, la qual cosa s’està duent a terme». Quant a l’ocupació, l’organisme internacional va determinar que Andorra té una de les taxes d’atur més baixes d’Europa. A més a més, «hem pogut contenir la pressió inflacionària gràcies a l’estructura de contractes d’energia que ha permès amortir el cop d’una manera més efectiva que als països veïns», segons va indicar Jover, que, tot seguit, va dedicar unes paraules al president dels socialdemòcrates afegint que «hauríem de facilitar aquest informe al senyor [Pere] López».

Tot i el creixement econòmic que celebra el Govern, Jover va advertir que «es preveuen incerteses d’ara endavant a causa de la crisi humanitària i la inflació i, en aquest sentit, hem retornat a l’equilibri pressupostari». L’FMI va detectar una bona posició del deute públic i recomana apalancar el creixement i augmentar la inversió, «però primer hem d’avaluar la recomanació, ja que no preveiem seguir al peu de la lletra un augment ingent de la despesa», va indicar Jover. També va assenyalar que «hem de trobar maneres d’incentivar les empreses a la vegada que rebaixem el deute del país sense dur a terme grans reformes fiscals; continuar en números vermells durant uns anys i ajudar el sector privat». La posició del Govern destaca la importància de «donar senyals de recuperació del deute, per tant, tampoc podem seguir al peu de la lletra les recomanacions en sentit absolut».

D’altra banda, l’FMI va determinar que el Principat necessita focalitzar-se en la transformació digital i va advertir dels riscos que suposa la dependència del sector turístic per l’economia. De la mateixa manera, «vam ser advertits que cal treballar més exhaustivament en la millora de les polítiques contra el canvi climàtic», va manifestar Jover. L’ens internacional també va determinar que cal millorar les reserves financeres internacionals fins a assolir la quantitat equivalent al 12% del PIB. Així, el ministre de Finances va asseverar que «tenim un 9% equivalent al PIB en reserves internacionals mitjançant els drets especials de gir als Estats Units i una operació de 100 milions d’euros al banc central espanyol». 

L’informe complet, però, no veurà la llum fins d’aquí a unes setmanes, ja que «encara s’ha de validar i ratificar per la direcció executiva de l’FMI que està composta per 21 representants dels 190 països que formen la comunitat» i, posteriorment, «una delegació andorrana formada per membres del Ministeri de Finances viatjarà a la seu de Washingotn D.C. per dur a terme reunions bilaterals amb els directors executius i els representants dels estats membres», va destacar Ballestà, afegint que «el document final estarà complet i publicat abans de l’estiu». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT