PUBLICITAT

Ordino

La rehabilitació del Casamanya costarà més de quatre milions

El conveni obliga a destinar l’edifici a un ús públic i les obres podrien començar l’any que ve

Per Victoria Gómez Pérez

El moment de la signatura de la cessió de l’hotel Casamanya entre el comú, el Govern i el quart, ahir a l’era de Casa Rossell d’Ordino.
El moment de la signatura de la cessió de l’hotel Casamanya entre el comú, el Govern i el quart, ahir a l’era de Casa Rossell d’Ordino. | SFGA/JAViladot
Encara no s’ha acordat per quant de temps serà la cessió, tot i que les parts voldrien el màxim termini

La remodelació de l’hotel Casamanya que ha de permetre acollir les dependències del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i del Departament de Medi Ambient del Comú d’Ordino, a més d’unes sales per al quart ordinenc, tindrà un cost de «no menys de quatre o cinc milions d’euros». Així ho va reconèixer ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en la signatura de la cessió de l’edifici per part del quart a la corporació i a l’Executiu, tot reconeixent que «els costos de construcció són cars, i els de remodelació encara més», però que «si ho volem fer, ho farem bé i ens hem de gastar els diners que calguin». Malgrat que a hores d’ara la xifra és només «una aproximació», Espot va avançar que la despesa es repartirà en funció de l’espai que es quedi cada institució, si bé això encara queda lluny, perquè ahir tot just es va tancar el protocol d’entesa. 

El següent pas serà definir el destí final de l’edifici, ja que el cap de Govern va deixar «la porta oberta» a altres finalitats que no siguin el ministeri i el departament de Medi Ambient, tot i que sí que s’ha acordat que sigui el que sigui ha de tenir a veure amb la tradició agrícola i ramadera de la parròquia i la sostenibilitat del territori. D’aquesta manera, la intenció d’Espot és que el text signat es formalitzi a finals d’enguany i que les partides necessàries s’incloguin en el pressupost del 2023, que dependrà, en part, d’un nou Govern, i aleshores comencin les obres. En cap cas, però, el quart tindrà una responsabilitat econòmica, ja que es tracta d’una «justa prestació», tenint en compte que la cessió no ha tingut cap cost pel Govern ni pel comú. 

Un altre aspecte que quedarà pendent serà el període de temps en què es podrà gaudir de les instal·lacions, perquè en la sessió de Consell de Comú de la setmana passada s’havia dit que seria de 99 anys, però ahir el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va puntualitzar que s’estava referint a concessions i «això és una cessió» i, per tant, la normativa pot variar. Parlant de lleis, Mortés va aprofitar el seu discurs per reconèixer que li agradaria ser present en la posada en marxa del nou Casamanya, però que hauria d’intentar «fer un canvi de llei perquè em pugui tornar a presentar com a cònsol i inaugurar-lo», va bromejar.

Des del quart, la llevadora Mònica Coste va recordar que «en els últims 20 anys hem intentat trobar una solució per salvar el Casamanya i, malauradament, cap proposta ha prosperat». Convertir l’hotel en la seu del Ministeri de Medi Ambient i el Departament de Medi Ambient era, doncs, «l’última oportunitat de trobar-li una utilitat amb la condició que fos d’ús públic». En aquest sentit, el cap de Govern també va assegurar que l’objectiu de les tres bandes era aconseguir «un destí apropiat, que respongués a l’interès general», convençudes que «un país pròsper és el que defensa la seva cultura i el seu patrimoni cultural i arquitectònic». I és que, tal com ell mateix va recordar, l’hotel Casamanya es va projectar els anys 50, en un moment en què l’arquitectura del granit va tenir molt d’èxit al Principat, convertint-se en «un edifici molt representatiu d’un estil molt andorrà, que no podíem deixar que es continués degradant». 

Finalment, la llevadora del quart d’Ordino va anunciar que s’ha creat una pàgina web (www.quartordino.ad) amb la voluntat de donar a conèixer entre la societat, i sobretot entre els més joves, la institució del quart i les seves funcions. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT