PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra és candidata a la transhumància de la Unesco

La inscripció vol atorgar valor a la feina dels ramaders del país

Per El Periòdic

Presentació de la candidatura.
Presentació de la candidatura. | Govern d\'Andorra

Andorra presenta, en col·laboració amb nou països més, la candidatura d’ampliació per formar part del Patrimoni cultural immaterial de La Transhumància, moviment estacional de ramats. Així ho van exposar la directora de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte i el director d’Agricultura, Josep Casals.

La transhumància ja va ser reconeguda per la Unesco amb aquest distintiu l’any 2019 a proposta d’Àustria, Grècia i Itàlia, i ara, amb la candidatura d’ampliació, s’hi volen afegir set països que comparteixen la voluntat de salvaguarda d’aquesta pràctica ancestral i que, encara avui, té un rol fonamental en la preservació dels paisatges i la biodiversitat. Aquests deu països, els inicials i els que s’hi volen afegir, són Albània, Andorra, Àustria, Croàcia, Espanya, França, Grècia, Itàlia, Luxemburg i Romania.

A Andorra, la transhumància va ser inclosa com a bé immaterial mitjançant el Decret del 2 de desembre del 2020. A partir del 10 de desembre d’aquell mateix any, el Principat va sumar-se als treballs per fer extensiva la inscripció a la Unesco. El Departament de Patrimoni Cultural va coordinar els treballs tècnics per a l’elaboració de les parts del dossier de candidatura corresponents al Principat d’Andorra, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, així com de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), i el suport del Ministeri d’Afers Exteriors. Igualment, es va informar dels avenços que s’estaven produint a la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU).

La inscripció en la llista representativa del Patrimoni cultural immaterial és una mesura de salvaguarda que implica el reconeixement d’una pràctica tradicional que afavoreix el desenvolupament sostenible, promou el benestar animal i la producció de productes de proximitat i ajuda a la protecció dels espais naturals. Així mateix, ha de permetre impulsar accions per assegurar el reconeixement social d’aquesta pràctica i fer-la atractiva a les generacions més joves, posant en valor el treball dels ramaders. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT