PUBLICITAT

Andorra la Vella

La prohibició de símbols religiosos a l’escola tira endavant amb acord

La prova pilot del temporer d’estiu posa en evidència les diferències de model laboral entre majoria i PS

Per Albert Belis

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ahir al Consell General.
La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ahir al Consell General. | Consell General

Sessió plàcida del Consell General ahir marcada pel consens entre els grups de la majoria, el Govern i l’oposició, només trencada pel vot contrari dels socialdemòcrates en un dels cinc punts de l’ordre del dia, que van tirar endavant tots. En l’intercanvi de posicionaments, fins i tot es va parlar d’«idil·li» entre el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i la consellera socialdemòcrata, Judith Salazar. Amb aquest context, la prohibició dels símbols religiosos a l’escola es va aprovar gràcies al consens previ dels diferents grups.

Així doncs, el ple del Consell va donar llum verda a la modificació de la Llei qualificada d’educació i a la Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà. La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, es va encarregar de defensar-la. En aquest sentit, va explicar que la prohibició de l’ús ostensible de símbols religiosos als centres educatius tindrà una excepció: en espais i en moments determinats que l’activitat educativa ho requereixi. També va explicar que el responsable del centre haurà d’advertir la persona que no segueixi la norma abans de ser sancionada. «És una mesura adequada per una societat democràtica, equiparable als països del nostre voltant», va afirmar Vilarrubla. «Tots els alumnes han de poder desenvolupar la seva personalitat –va afegir– i també han de tenir les mateixes oportunitats». Judith Salazar, que va intervenir per part socialdemòcrata, va posar en valor el consens assolit i que tothom havia cedit. En posició de màxims, «volíem que a l’escola pública no hi hagués cap religió», ja que «defensem que quedi en l’esfera privada». En aquest sentit, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va revelar que van acceptar la proposta del PS de cursar l’assignatura de l’ètica dels valors des de la vessant laica pels alumnes que no trien la de religió catòlica. Per últim, des de Terceravia Josep Pintat va apuntar que «la diversitat s’ha de veure com enriquidora».

Per un altre costat, el ple del Consell General va aprovar la modificació de la Llei d’immigració amb els vots en contra del PS. En el debat, es va fer palès les diferències de model laboral entre els socialdemòcrates i el Govern i la majoria. Josep Maria Rossell, per la seva banda, va defensar la prova pilot del temporer d’estiu, que permetrà als empresaris del sector hoteler i la restauració contractar els treballadors de la temporada d’hivern (amb el permís prorrogat fins al 31 de maig) gràcies a una quota especial d’estiu de 500 places. Salazar, al seu torn, es va mostrar molt crítica amb la mesura, ja que «precaritza el mercat de treball, perquè els temporers encadenen contractes precaris; solucions puntuals no és la solució, volem un model equilibrat perquè perduri i la plaça laboral torni a esdevenir atractiva», va afirmar la consellera socialdemòcrata. Rossell, que va acusar el PS de voler canviar el model d’immigració amb les seves esmenes, va reconèixer que «amb els salaris el sector hauria de mirar de superar una mancança, i també s’hauria de revisar el model de negoci».

La sessió ordinària del parlament també va aprovar el Procediment contenciós administratiu, una legislació que supera l’anterior que estava vigent des d’abans de la Constitució. A més, la iniciativa s’emmarca en el procés de millora de la justícia que està tirant endavant el Govern, que inclou el pla de xoc i la modificació de la llei qualificada. Sobre això, la consellera socialdemòcrata va retreure al Govern que «la forma no és la que més ens agrada, ja que no hem estat convocats», va lamentar. El ministre Rossell va respondre que el Govern té la competència executiva de tirar endavant la reforma i que, a més, havia negociat amb els col·lectius professionals implicats: advocats, procuradors i el Consell Superior.

Per últim, el Consell General va ratificar el Conveni europeu per a la protecció dels animals de companyia i va autoritzar la cessió de l’ús d’un terreny del Govern de 35 metres quadrats per ser utilitzat pel Comú de Sant Julià de Lòria com a accés a la nova deixalleria comunal.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT