Andorra la Vella
Neix l’agència que ha de vetllar per la ciberseguretat del país
Els membres del Govern són els que més pateixen suplantacions d’identitat o ‘phishing’
El context geopolític actual, amb la guerra a Ucraïna com a epicentre, ha accelerat la posada en marxa de l’Agència Nacional de Ciberseguretat, un organisme que té per objectiu «salvaguardar la seguretat de l’ecosistema digital d’Andorra [...] i els serveis essencials per a la nostra societat, com les telecomunicacions, l’energia o l’hospital». Segons va explicar el secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, Cesar Marquina, «per molt que siguem un país petit entre dues grans fronteres, estem exposats a les mateixes amenaces que la resta», de manera que urgia que el país tingués un «únic punt de contacte que centralitzés tot l’entorn ciber». Així, la voluntat de l’entitat és desenvolupar una xarxa de relacions amb les empreses andorranes, però també amb agències d’altres països que permeti col·laborar, agafar consciència de la importància de la seguretat digital i «ser més eficients en les respostes». En aquest sentit, Marquina va informar que es vetllarà per totes les institucions públiques, així com per una cinquantena de grans empreses privades a les quals s’acudirà perquè, un cop entri en vigor la llei que actualment es troba a tràmit parlamentari, totes compleixin amb els «llindars mínims» establerts. La resta de negocis que també vulguin estar al dia en la matèria, poden posar-se en contacte amb l’agència per rebre la informació i formació necessàries, ja que «estem oberts a tothom».
Tot i que Andorra «no està en conflicte cibernètic amb ningú», sí que «estan passant cosetes» i per això s’ha llençat un servei d’alerta precoç, que consisteix en el monitoratge de les vulnerabilitats que poden tenir els sistemes que van sorgint a escala mundial i traslladar-la als afiliats de l’agència, que són els responsables de seguretat i informació de les empreses. A més, també hi ha el monitoratge de xarxes i webs profundes que identifiquen paraules clau en fòrums que evidenciïn que es pugui atacar o comprometre la seguretat del país. Això és justament el que va passar fa un parell de mesos quan es va denegar el servei d’Andorra Telecom arran d’un atac hacker mentre se celebraven diferents competicions en directe de youtubers residents al Principat. «Evitar aquesta mena d’atacs és molt difícil, però el que sí que tindrà l’agència seran els mitjans per mitigar-los i prendre les mesures escaients per filtrar-los», va manifestar Marquina.
Dades segures
Quant a les principals víctimes de possibles atacs més personals, el secretari d’Estat va reconèixer que els membres del Govern i càrrecs públics estan «habitualment» en el punt de mira, ja que resulten «golosos» per les suplantacions d’identitat o el phising. La resta de la societat, però, va assegurar Marquina, no corre cap perill, com tampoc ho fa la llibertat d’expressió. «No tenim temps, ni recursos, ni voluntat, ni necessitat» d’espiar ningú, va apuntar, tot considerant que «Andorra és un país democràtic» en què les pràctiques delictives d’aquesta magnitud «poden ser detectades des del moment zero».
Pel que fa a termes econòmics i de personal, el secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics va recordar que es compta amb una dotació de poc més de 600.000 euros anuals, mentre que l’equip de resposta està format per especialistes externs que treballen de manera coordinada amb altres professionals dels sectors públic i privat segons les necessitats. L’Agència Nacional de Ciberseguretat s’emmarca en el Programa de Transformació Digital del Govern, en el qual es considera que la ciberseguretat és «un dels pilars més importants per garantir els principis de disponibilitat integritat i confidencialitat de la informació».