PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern presenta la candidatura per ser Reserva de la Biosfera

La primera ronda de reunions informatives té lloc a Ordino

Per El Periòdic

Jordi Gallardo, Marc Galabert i Marc Font a la reunió d’ahir a Ordino.
Jordi Gallardo, Marc Galabert i Marc Font a la reunió d’ahir a Ordino. | SFGA/JAVILADOT

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, acompanyat del secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, i el Tècnic d’Andorra Recerca + Innovació (ARI), Marc Font, van oferir ahir la primera reunió informativa sobre el Projecte perquè Andorra esdevingui el primer país del món íntegrament Reserva de la Biosfera de la Unesco. Així, la que es va celebrar ahir al vespre a Ordino, es tracta de la primera d’un seguit de reunions que es desenvoluparan a les set parròquies per acostar a la ciutadania aquest projecte. 

La candidatura és previst que es presenti durant aquest 2022 per part de la Comissió Nacional d’Andorra per la Unesco, juntament amb el Ministeri d’Afers Exteriors, i s’espera que la Unesco emeti la seva resolució aproximadament sis mesos després. La candidatura s’emmarca en la implementació de l’Agenda 2030 i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). 

Així doncs, Gallardo va precisar, «la primera reunió amb la ciutadania té lloc a Ordino, donat que la parròquia va assolir ser declarada reserva de la biosfera l’octubre del 2020 i, per tant, ja sap en què consisteix el projecte i estan familiaritzats amb el procés». «La voluntat és que els presents puguin aportar les seves opinions, visions i idees a la candidatura, a fi de millorar-la abans de fer-ne la presentació formal», va afegir.

Des del ministeri i l’ARI ja s’han fet trobades explicatives amb els diversos actors i sectors del país. Entrant en el projecte, durant la presentació es van exposar les diferents zones que conformen una reserva de la biosfera i com es distribuirien en el cas andorrà. La zona nucli, que inclouria els parcs naturals i suposa un 15% del territori; la zona tampó, que envolta el nucli, inclou boscos i pastures públiques; i finalment la zona de transició, destinada al desenvolupament econòmic i humà, on s’emmarquen les zones urbanes i els terrenys privats.

Finalment, a la trobada també es van relatar algunes de les fortaleses de la candidatura andorrana, com ara el fet de tenir un patrimoni natural i cultural representatiu, poc pertorbat i d’alt valor, que prop del 15% d’Andorra siguin espais naturals protegits o que el país compti amb un ordenament jurídic alineat amb els seus objectius estratègics. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT