PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Policia inicia una campanya de controls per Setmana Santa

L’operació de prevenció serà entre el dia 9 i el 24 d’abril

Per El Periòdic

Agent policial fa un control als vehicles que circulen per Andorra.
Agent policial fa un control als vehicles que circulen per Andorra. | ARXIU ANA

El Cos de Policia comença a partir d’aquest dissabte, 9 d’abril, i fins al 24 del mateix mes, una nova campanya de controls d’alcoholèmia i drogues. Tal com van informar ahir des del cos d’ordre, es preveuen un seguit de proves per Setmana Santa, seguint la línia de campanyes temàtiques encaminades totes elles a la disminució de la sinistralitat a les carreteres, i amb la finalitat última de l’assoliment de l’objectiu marcat de la disminució dels accidents. Concretament, la campanya anirà des de les 07.00 hores del dia 9, fins a les 19.00 hores del 24 d’abril.

Així doncs, segons van informar, els controls preventius d’alcoholèmia segueixen el pla d’actuació marcat pel Ministeri de Justícia i Interior, a fi de millorar la seguretat viària en general i reduir el nombre d’accidents provocats pel consum d’alcohol, així com sensibilitzar els conductors del risc que comporta conduir en aquestes condicions.

D’una banda, tal com preveu el Codi de Circulació, la franja mínima punible en matèria administrativa se situa per sobre de 0,00 grams d’alcohol per litre de sang en els conductors professionals i de 0,50 per a la resta de conductors. Pel que respecta a la responsabilitat penal, es recorda que el vigent Codi Penal fixa les taxes d’alcoholèmia en un grau superior a 0,50 g/l de sang per als conductors professionals i una taxa superior a 0,80 g/l per als no professionals.

En aquesta línia, se sancionarà per la via administrativa els conductors professionals amb una taxa d’alcoholèmia de 0,1 g/l a 0,5 g/l i els no professionals amb una taxa d’alcoholèmia de 0,51 g/l a 0,8 g/l. A més, també es pot suspendre el permís de conduir per una durada màxima de dos mesos, juntament amb una sanció de 400 euros. 

Cal destacar també que, als conductors sota la influència d’estupefaents, per via administrativa, se’ls pot suspendre el permís per una durada màxima de sis mesos, juntament amb una sanció de 600 euros. En aquest sentit, des del cos recorden que els conductors de bicicletes o de vehicles de mobilitat personal (VMP) amb una taxa d’alcohol a la sang superior a 0,50 g/l i o sota els efectes dels estupefaents no poden circular per les vies públiques.

D’altra banda, es detindrà els conductors professionals amb una taxa d’alcoholèmia superior a 0,5 g/l, els no professionals que donin més de 0,8 g/l, els conductors sota la influència d’estupefacents que creïn un perill concret per a la circulació i tots els que refusin sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia. 

En aquest sentit, les conseqüències jurídiques d’aquestes infraccions per la via penal comporten per als conductors professionals la pena de presó fins a dos anys i privació del permís de conduir fins a quatre anys. En relació amb això, el tribunal pot imposar, a més, la inhabilitació per a l’exercici de l’ofici o el càrrec fins a quatre anys. En el cas dels conductors no professionals, la pena de presó pot ser de fins a un any o arrest, i privació del permís de conduir fins a tres anys. 

En últim lloc, en el cas de refús de sotmetre’s a la prova de control d’alcoholèmia, la pena de privació del permís de conduir pot ser de fins a tres anys, i fins a quatre anys per als conductors professionals.

Vacances de pasqua

 Si bé no s’esperen complicacions viàries fins el 14 d’abril, el dia 9 a les 06.00 hores s’inicia el dispositiu especial que permetrà augmentar la fluïdesa del trànsit durant el període vacacional. Aproximadament, s’espera que entrin 67.000 vehicles al país, 43.000 per la frontera hispanoandorrana i 24.000 per la frontera francoandorrana. També s’estima que la sortida nacional més intensa serà el dijous 14 a partir de les 18.00 hores, amb una afluència de 10.000 vehicles, segons va afirmar Mobilitat.
Es preveu que, l’horari amb més trànsit a l’entrada de la frontera hispanoandorrana seran els dies 14, 15, 16 i 17 des de les 09.00 hores del matí  fins a les 14.00 hores, i el dia 18 des de les 17.00 hores fins a les 21.00 hores. Pel que fa a la sortida, els horaris amb més concurrència seran els dies 14, 15, 16 i 17 des de les 18.00 hores fins a les 21.00 hores. Així mateix, la franja horària amb més trànsit a l’entrada de la frontera francoandorrana serà el dia 9 des de les 08.00 hores fins a les 13.00 hores, i per la sortida, entre el 9 i el 17, des de les 15.00 hores fins les 18.00 hores. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT