PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els advocats alerten que el pla de xoc de la justícia serà efectiu «a mitjà termini»

Creuen que aportarà «eines» i «mesures» per millorar el funcionament, però no «immediates»

Per Albert Belis

Una de les sales de la nova seu de la justícia.
Una de les sales de la nova seu de la justícia. | ANA/M.P.

El pla de xoc per millorar l’administració judicial i la modificació de la Llei qualificada del ram que ha presentat aquesta setmana el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, porta cua. Tot i algunes veus contràries, la majoria de les reaccions són més aviat positives, sobretot perquè han participat, encara que sigui en part, en les negociacions per a l’elaboració tant del pla de xoc com de la modificació legal. És el cas del Col·legi d’Advocats d’Andorra (CADA), que finalment ahir va fer públic un comunicat oficial, un dia més tard del que havia assegurat inicialment. Així, després d’haver estat crítics recentment amb molts aspectes lligats a l’exercici de la seva professió i de l’administració en general, els advocats fan «una valoració positiva» del pla de xoc, perquè «aporta eines i mesures per millorar el funcionament i donar resposta a l’actual retard de la justícia». Ara bé, segons va apuntar la degana del CADA, Sònia Baixench, «caldrà que vetllem perquè les mesures que incorpora es vagin implementant i donin una resposta eficaç a les necessitats actuals i fer-ne un seguiment i contribució als resultats». Així mateix, va alertar que les propostes i solucions plantejades «no són immediates», sinó que «tindran un efecte a mitjà i llarg termini».

En el comunicat, els advocats recorden que el Col·legi no ha participat en la redacció del projecte de llei qualificada de la justícia, però sí en la comissió de treball executiva que es va crear el 2020 amb l’objectiu d’analitzar el funcionament de la justícia i impulsar les propostes de millora. Segons els advocats, ha estat en el marc d’aquesta comissió que es van posar en relleu les mancances de l’actual sistema que han provocat el retard en els processos judicials.

El CSJ lamenta que el Govern «no vegi bé» les figures de l’assessor jurídic i el jurista assistent

Amb aquesta situació i a l’espera de rebre més informació, els advocats consideren que mesures com la previsió de nous recursos, capacitació i professionalització del sector, i el canvi d’instrucció especialitzada a general per determinats delictes, «a priori, poden esdevenir palanques de canvi». Al mateix temps, el Col·legi explica que «estudiarà amb especial atenció la qüestió de l’extensió a alguns delictes majors de l’ús del procediment d’ordenança penal». En definitiva, segons Baixench, «la complexitat actual s’ha d’abordar de manera conjunta, tenint en compte totes les veus i parts implicades, i per això considerem que aquest pla és un pas important i un punt de partida per revertir la situació actual».

Una altra institució implicada, el Consell Superior de la Justícia (CSJ), també es va pronunciar ahir. «Ens sembla bé, de fet hi hem participat activament, ja que se’ns ha donat molta cosa, tot i que no tenim tot el que volíem, però de manera general quedem satisfets amb el que el pla de xoc comporta», va afirmar el seu president, Enric Casadevall. En aquest sentit, va posar com a exemple un aspecte amb el qual coincideixen amb els advocats, però no amb el ministeri, la creació de dues figures: l’assessor jurídic i el jurista assistent. «El Govern no les veu bé, de moment», va precisar Casadevall.

Sobre l’objectiu de revertir la lentitud de la justícia, «aquesta és la voluntat», va assegurar, així que «necessitem més recursos i modificacions legislatives, perquè ens capfiquem amb els recursos humans, que són importants, però si no es fan els canvis legals, no podrem repartir millor les tasques i que cada Batllia es pugui dedicar a temes concrets i no n’hi hagi de més carregades que d’altres».

Per últim, el president del CSJ va valorar les 25 noves places que preveu el pla. Segons Casadevall, «les demandes venen dels mateixos batlles, que han analitzat quina és la composició ideal de cada Batllia, però el problema serà trobar-los, ja que hem tingut problemes en l’anterior edicte, i en aquest sentit l’increment retributiu previst generarà més incentiu».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT