PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CEA proposa un compromís transversal per combatre la inflació

L’impacte de la guerra a Ucraïna compromet la recuperació econòmica postpandèmia

Per Àlex Pont

Un treballador d’un taller mecànic.
Un treballador d’un taller mecànic. | Maricel Blanch

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) proposa que es dugui a terme un compromís transversal entre l’esfera política, les empreses i els treballadors per tal d’alleugerir els efectes de la inflació. Així ho va manifestar el gerent de l’organisme, Iago Andreu, destacant que «tot i que nosaltres no tenim els mecanismes necessaris per a poder materialitzar una iniciativa nacional d’aquest calibre, creiem que tothom hauria d’assumir una part d’aquest impacte». També va assenyalar que «de la mateixa manera que tot el pes no ha de caure a sobre els treballadors, tampoc ho pot fer íntegrament en els empresaris».

Segons la visió de la CEA, el sector empresarial tenia en el punt de mira l’encariment dels preus «molt abans que es disparés l’IPC per la conjuntura econòmica». En aquest sentit, Andreu va remarcar que «fa mesos que el sector de la construcció està experimentant un augment notable de les despeses i, per tant, és una qüestió que afecta directament la resta de la cadena productiva, no tan sols del país, sinó a l’àmbit internacional». De fet, va afegir que «si davant la inflació, l’única reacció que tenim és l’increment dels salaris, només provocarem que la bola es faci més gran; s’ha de fer de manera acurada».

D’altra banda, Andreu va destacar que «hem tingut una molt bona temporada d’hivern i la construcció va seguir la seva activitat amb normalitat durant les etapes més complicades de la pandèmia», però «si els beneficis van a parar directament a uns costos descontrolats que no paren de créixer i es comença a experimentar escassetat de recursos bàsics, estem davant d’unes amenaces que cal solucionar amb el consens de tots els actors polítics, econòmics i socials».

Després de la valoració dels resultats de les enquestes del Centre de Recerca Sociològica d’Andorra Recerca i Innovació (CRES) sobre l’impacte de la covid a les empreses per part de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, la visió global de la situació empresarial del Principat és optimista. Tot i això, des de la invasió de Rússia a Ucraïna es va posar en alerta a tota la cadena productiva. Segons va assenyalar Andreu, «aquesta situació no ha fet més que empitjorar el context i accelerar l’encariment de les matèries primeres». Un dels principals temors de la CEA és «el fet de no saber en quin moment s’acabarà el conflicte», ja que «quan aquesta crisi humanitària se solucioni hem de notar com els preus es relaxen, sobretot, en l’àmbit de l’energia».

Finalment, Andreu va afirmar que «hem de ser optimistes i pensar que podríem estar molt pitjor si ens trobéssim en una situació de recessió econòmica, però no és el cas; de fet, la crisi humanitària i la inflació ens ha trobat en un moment de pujada postpandèmica», la qual cosa significa que «es poden pal·liar una mica els efectes nocius del context general». També va destacar el paper clau de l’administració pública en el sentit que «calen actuacions acurades per part dels dirigents, perquè la ciutadania ha d’entendre la pujada de l’electricitat, però l’electricitat tampoc s’ha d’incrementar a uns nivells insostenibles». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT