PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La consulta sobre els JJOO d’hivern se celebrarà el pròxim 24 de juliol

L’Alt Pirineu, Aran i tres comarques més estan citades al referèndum

Per El Periòdic

Laura Vilagrà i Victòria Alsina presenten, al Palau de la Generalitat, la consulta al Pirineu sobre la candidatura.
Laura Vilagrà i Victòria Alsina presenten, al Palau de la Generalitat, la consulta al Pirineu sobre la candidatura. | ACN

Els habitants de la regió de l’Alt Pirineu i Aran podran votar el 24 de juliol d’enguany a favor o en contra de presentar la candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern del 2030, segons van anunciar ahir les conselleres de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, i d’Afers Exteriors i Participació, Victòria Alsina. Aquesta votació popular abastarà les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, juntament amb la Vall d’Aran, i tindrà només dues opcions de resposta: «Sí» o «No» als Jocs. Hi estaran cridats a votar uns 55.000 residents fixes de la regió pirinenca, tots majors de 16 anys, i s’habilitarà un total de 121 meses electorals. 

El mateix dia, paral·lelament, també es farà una altra consulta adreçada específicament a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. En aquest cas, als seus habitants se’ls formularà la pregunta: «La seva comarca s’ha d’involucrar en el projecte de Jocs d’hivern?». En total, hi podran participar 83.000 habitants d’aquesta àrea i hi haurà 137 meses. Sobre aquesta segona votació, la consellera a la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, va concretar que «involucrar» vol dir «poder tenir activitats esportives prèvies i complementàries», com podrien ser entrenaments dels equips participants, tenint en compte que en aquestes tres comarques no hi ha prevista la celebració de cap competició dels Jocs Olímpics. L’estació de La Molina té una petita part de les seves pistes en terrenys del Ripollès i el Berguedà, als municipis de Toses, Castellar de n’Hug i Bagà, però les proves d’esquí alpí que hi ha programades, si la candidatura prospera, es farien íntegrament a la Cerdanya, amb la implicació també de l’estació veïna de Masella. 

Fora d’aquesta àrea, el document tècnic també contempla que Baqueira Beret, a la Vall d’Aran, seria la subseu de les proves de surf de neu (SBX i mig tub) i de freestyle, mentre que Boí Taüll, a l’Alta Ribagorça, acolliria l’esquí de muntanya, que serà esport olímpic a partir dels propers Jocs de Milà-Cortina 2026. En la mateixa línia, el Pallars Sobirà ha proposat que Espot organitzi la competició de telemarc en cas que aquest esport també esdevingui olímpic de cara al 2030.
Simultàniament, ahir, el president de la Generalitat, Pere Aragonès va signar els dos decrets necessaris per impulsar la doble consulta. D’altra banda, el govern català va explicar que només es podrà votar presencialment i que no hi haurà vot telemàtic, ni tampoc es contempla el vot per correu o anticipat. El pressupost d’aquesta jornada de votacions i del procés participatiu i informatiu és d’1.100.000 euros.

Per la seva banda, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, es va mostrar «satisfet» per l’anunci de convocatòria de la consulta al Pirineu sobre la candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern 2030. Viaplana, alhora, va valorar «molt positivament» que l’àmbit de la consulta vinculant sigui l’Alt Pirineu i Aran, perquè és també una manera de reconèixer oficialment la regió com una «unitat territorial, una vegueria i la part més afectada en aquest projecte». L’alcalde de Ripoll, Jordi Munell també va expressar el seu suport a la consulta.

Així mateix, el president del Consell Comarcal de Pallars Sobirà, Carles Isús i l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano van qüestionar la consulta, segons va informar Ràdio Seu. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT