PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La comunitat feminista i LGTBIQ+ considera que «queda molt per fer»

Des de Diversand s’exposa el rebuig que pateix el col·lectiu per «no encaixar en cap etiqueta»

Per Anna Casanova

Fotografia d’un sanitari que subjecta un estetoscopi.
Fotografia d’un sanitari que subjecta un estetoscopi. | Freepik

La comunitat feminista i LGTBIQ+ del país han mostrat la seva posició favorable sobre els nous tractaments de la cartera de serveis de la CASS. Així, a banda de remarcar el seu agraïment pels avenços, també van assegurar a EL PERIÒDIC que «encara queda molta feina per fer». La reproducció assistida i els tractaments de disfòria de gènere estaran inclosos a la cartera de la CASS, segons va aprovar el Govern al darrer Consell de Ministres. Aquestes han estat les prestacions més significatives, ja que han obert un nou ventall de drets legitimats al país. 

La presidenta de Diversand, Rocío Soler, va assenyalar la seva satisfacció amb el Ministeri de Salut i va considerar «un avenç en drets que el tractament de disfòria de gènere pugui estar cobert i regulat independentment de la situació que tingui cadascú, però hem de ser conscients que no tothom ha de passar per una intervenció quirúrgica», tot i valorar que «qui ho necessiti ho ha de tenir garantit». Soler també va aclarir que «a vegades la gent es confon, però el terme de canvi de sexe no és correcte, perquè de fet, els sexes no es poden canviar» indicant que «el que es fan són canvis corporals sempre que la persona tingui un malestar psicològic». Molts cops, es crea una certa patologització d’aquests tractaments de disfòria de gènere, i es poden arribar a demanar informes psiquiàtrics o requisits, els quals la presidenta de Diversand, subratlla, «no haurien de ser necessaris». 

Des de l’associació, també denuncien que «al final, ens trobem en un sistema pervers, en el sentit que, d’una banda, rebutja el col·lectiu perquè no entra en l’etiqueta del que es considera home o dona; però, d’altra banda, també es critica quan aquestes persones necessiten fer un canvi corporal». «Al final, hem de ser conscients que cada persona té la seva realitat i les seves necessitats», va afegir. La nova cartera de serveis entrarà en vigor progressivament en un màxim de sis mesos i després d’aprovar el reglament que li correspon. En aquesta línia, Soler també va recordar que, «per fi serà possible acompanyar, avaluar i tractar la disfòria de gènere; ara faltarà veure com es desenvolupa, com es fan aquests tractaments, quins requisits hi haurà per entrar-hi i quin seguiment es realitzarà».

D’altra banda, la portaveu d’Acció Feminista, Antònia Escoda, va assegurar que «legalitzar la reproducció assistida a Andorra ha estat una declaració d’intencions». En aquest sentit, Escoda va afirmar que «hi ha un interès per portar clíniques privades i clarament els motius són econòmics». Sigui com sigui, Acció Feminista continuarà lluitant per reclamar el respecte cap a la vida de la dona i la legalització de l’avortament. En aquest sentit, Escoda va apuntar que, «la interrupció de l’embaràs és un problema de dones», i per aquest motiu, «no hi ha gens d’interès per moure cap fil». «Això és maltractament institucional i una vulneració dels drets de les dones», va sentenciar. 

Així, l’agrupació insisteix que falta molt perquè les dones puguin decidir sobre el nostre cos, però primer ha de ser una prioritat per a les institucions. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT