PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El diferencial de preu del carburant respecte a Espanya se situa en 15 cèntims

Segons l’Asidca, en el cas de França el marge favorable és més ampli i arriba als 35 cèntims

Per Albert Belis

Les benzineres del país encara ofereixen preus més competitius que als països veïns.
Les benzineres del país encara ofereixen preus més competitius que als països veïns. | EL PERIÒDIC

Posar benzina a Andorra continua sortint a compte. Així ho assegura l’Associació d’Importadors i Distribuidors de Carburants d’Andorra (Asidca). I hi posa xifres: després de les mesures dels governs dels països veïns, el diferencial favorable amb França se situa en 35 cèntims i amb Espanya en 15 cèntims pel que fa referència a les estacions de marca de petroliera. «Les diferències s’escurcen, però continuem sent més econòmics», va afirmar el president de l’entitat, David Porqueres.

Tot i que la taxa verda va reduir el marge a principi d’any, la guerra a Ucraïna ha obert un escenari favorable en el preu de la benzina a Andorra respecte als països veïns. «A partir del moment que s’inicia la guerra tot això canvia, i canvia perquè els preus prenen una volatilitat alta i ens beneficia el fet que comprem cada dia, a diferència de les estacions espanyoles, perquè no ens podem arriscar que ens tanquin la frontera per una vaga o una esllavissada», va explicar Porqueres. 

Respecte a la recent decisió del govern espanyol de reduir 20 cèntims el preu de la benzina, «mentre nosaltres siguem més econòmics, i ho continuarem sent, crec que no afectarà en gran manera, potser a algú per efecte de la publicitat, però si venen al país veuran que està més barata». Segons el president de l’Asidca, «la major part de la gent fa el ple a benzineres de petrolers amb diferencials alts i històrics, ja que l’IVA sobre el carburant és d’un 21%, i en una època inflacionista un 21% són molts diners, mentre aquí tenim un IGI del 4,5%, i això fa que la diferència sigui important».

Pel que fa a les benzineres de baix cost, el diferencial positiu respecte a Espanya se situa en 7 cèntims en la benzina i 17 en el gasoil, després que a principi d’any fos negatiu per la introducció de la taxa verda a Andorra. «En el context en què estem, el 'low cost' presenta dificultats d’accés al producte i el que tenen l’han de pagar més car», va explicar Porqueres. En canvi, el president de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), Lluís Ferreira, assegura que les estacions de marca blanca espanyoles ja són més barates que Andorra.

Com que tot i el diferencial, els preus continuen sent alts, l’ACU demana una mesura similar a l’espanyola. «Diners n’hi ha, només cal voluntat política; ho vam demanar i ens van dir que no perquè també se’n beneficiaven els turistes, i això és perquè continuen pensant més amb els de fora que amb els residents», va lamentar Ferreira. Sobre la situació actual, Porqueres vaticina que «uns preus tan alts com els d’avui no interessen a ningú, així que es prendran mesures perquè baixin, com ara posar més producte al mercat per provocar una estabilització de preus».

L’IPC avançat del mes de març augmenta un 0,7% respecte al febrer i s’enfila fins al 4,8%

L’Índex de Preus de Consum (IPC) avançat del mes de març s’enfila fins al 4,8%, un percentatge que representa un increment del 0,7% en comparació a l’IPC avaluat del mes de febrer passat, el qual se situava al 4,1%. Segons van informar ahir des del Departament d’Estadística, l’augment de la inflació estaria causada per l’increment de preus de diversos grups, com el de transports pel creixement del cost dels carburants i lubricants, el d’alimentació per una acceleració en els preus dels aliments en general, i per l’habitatge, a causa del creixement del cost del lloguer de l’immoble principal i el fuel domèstic. Tanmateix, també destaquen que la moderació del preu del vestit i calçat fa que l’augment de l’IPC sigui menor. L’Índex de Preus de Consum avançat del març a Andorra se situa per sobre del de França, concretament en tres dècimes, assolint al país veí del nord un índex avançat del 4,5%. Respecte a Espanya, l’IPC avançat es troba al 9,8%, un percentatge que si es confirma suposaria un increment de dos punts i quatre dècimes en relació amb la variació registrada al febrer.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT