PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els bancs andorrans arriben als 102 milions d’euros de benefici

Es tracta d’unes xifres similars a les d’abans de la pandèmia

Per El Periòdic

Imatge d'arxiu de la directora d'Andorra Banking, Esther Puigcercós.
Imatge d'arxiu de la directora d'Andorra Banking, Esther Puigcercós. | Arxiu ANA

La banca andorrana tanca l’exercici 2021 amb un resultat agregat de les entitats de 102 milions d’euros, un nivell similar a les xifres prepandèmiques. En un any marcat per les adquisicions de BancSabadell d’Andorra per part de MoraBanc i de Vall Banc per part de Crèdit Andorrà, la banca ha aconseguit créixer en beneficis, un 22%, però també en volum dels recursos gestionats de clients, un 19% fins als 61.647 milions d’euros. La inversió creditícia a Andorra també creix un 0,2% fins als gairebé 5.000 milions d’euros. En aquest àmbit de negoci s’inclouen 884 noves hipoteques, la qual cosa suposa un increment del 13%, una xifra molt per sobre dels nivells del 2019. 

L’activitat bancària s’ha accelerat gràcies també a la reactivació del sector del turisme. El volum i el nombre d’operacions de targetes de dèbit i crèdit nacionals i internacionals es van situar durant el darrer semestre del 2021 per sobre els valors del 2019. La banca andorrana manté la seva solidesa amb una forta capitalització de les entitats amb una ràtio de solvència CET1 del 17,03% a 31 de desembre del 2021, lleugerament per sota de l’exercici anterior que era del 18%, però per sobre de la mitjana dels bancs europeus que se situa en el 15,4%, segons dades de  l’Autoritat Bancària Europea (EBA) del 3r trimestre del 2021.

Aquesta ràtio ha estat afectada per les operacions corporatives que hi va haver a la plaça. MoraBanc va adquirir el 50,97% de BancSabadell d’Andorra, avui BSABanc, a BancSabadell per 68 milions d’euros, i durant el 2022 ha procedit a fer una oferta de compra de les accions als accionistes minoritaris per culminar la fusió a finals del 2022. Per la seva banda, Crèdit  Andorrà va formalitzar l’adquisició del 100% de Vall banc el passat 11 de febrer. La situació actual de concentració de la banca andorrana «ha de donar lloc a un sistema més eficient, més sòlid i amb més capacitat de resposta per als clients», segons el comunicat d’Andorra Banking.

La rendibilitat financera de les entitats es va recuperar durant el 2021 i presenta una dada consolidada del 6,33%, tot i que els tipus d’interès baixos, les operacions de concentració del mercat bancari, l’adaptació contínua a la normativa bancària internacional i les inversions tecnològiques continuen pressionant els resultats del sector. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT