PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’institut de l’habitatge veu «difícil» generar més oferta a curt termini

L’ens pretén crear una borsa pública de pisos buits per donar resposta a la demanda social

Per Àlex Pont

Reunió de la Comissió Nacional de l’Habitatge.
Reunió de la Comissió Nacional de l’Habitatge. | INH

La Comissió Nacional de l’Habitatge, el nou òrgan assessor de l’institut de l’habitatge, afirma que «difícilment es pot generar més oferta de pisos a curt termini». En aquesta línia va seguir el director de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH), Josep Maria Pla, destacant que una de les possibilitats existents per treballar en la recerca de més pisos és «l’estudi dels consums elèctrics dels edificis del país», mitjançant la col·laboració de FEDA. 

En aquest sentit, el procediment de classificació consisteix en l’avaluació per part de la companyia elèctrica dels nivells de subministrament que s’empren en cada habitatge. «Un cop es detecten els baixos consums, s’hauria d’aclarir els motius pels quals es dóna aquesta situació i establir les possibilitats que tenen aquests immobles d’incorporar-se al mercat per afavorir l’habitatge de preu assequible a l’àmbit nacional», va explicar Pla. Aquesta és una de les iniciatives que l’institut va proposar pel grup de treball, el qual també «contempla la possibilitat de crear una borsa pública d’habitatges buits». 

Seguint aquesta línia, Pla va assenyalar que «s’haurien d’incloure al llistat els pisos dels propietaris que no posen aquests immobles al mercat, amb la finalitat que puguin fer-ho sense haver-se d’ocupar directament de la gestió». També va afegir que «abans de materialitzar-ho tot, caldria assegurar-se que aquesta mesura respon a la necessitat principal de les demandes socials i, si no és així, caldria determinar l’origen de la problemàtica». De totes maneres, Pla va remarcar que «per tal d’arribar als propietaris dels pisos buits, caldria que es facultés a l’institut de l’habitatge amb la capacitat d’identificació de les propietats».

Pel que fa a les mesures a llarg termini, l’organisme preveu complir el Pla per al Dret a l’Habitatge recollit a la Constitució mitjançant «una revisió acurada del nombre de llars existents i una previsió de les característiques dels allotjaments del futur». Entrant en detall amb les iniciatives, la comissió va decidir que es treballarà sobre tres eixos diferenciats, però que la prioritat és «la pròrroga dels lloguers». En primer lloc,  l’institut vol promoure la protecció de les parts en el contracte de lloguer en què «es pretén definir un model del text que ha de servir a les parts per regular la seva relació i per recollir les dades necessàries que propiciïn la seguretat jurídica del procés». Un altre punt que es va tractar és l’estímul del mercat «amb la finalitat de crear més oferta d’habitatge» i, finalment, la governança, en què es vol promoure la col·laboració entre el Govern, els comuns i l’institut per «veure quines modificacions s’haurien de fer per replantejar la utilització del sòl a mitjà i llarg termini».

Finalment, Pla va detallar que la solució de la problemàtica estructural de l’habitatge ha de passar per «la informació exhaustiva i constant de les necessitats del mercat», amb la finalitat d’actualitzar l’estat i els canvis del panorama de l’habitatge. Atorgant-li la mateixa importància, el director de l’institut de l’habitatge va afegir que «la col·laboració amb el sector privat ha de ser la nostra línia a seguir per trobar el màxim d’espais possibles» i, darrerament, va afirmar que «cal explotar al màxim totes les possibilitats del sector públic i adaptar la legislació». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT