PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La nova cartera de serveis inclou psicologia i disfòria de gènere

També la reproducció assistida, la podologia, la dietètica i els estudis genètics

Per Albert Belis

Eric Jover i Joan Martínez Benazet es van abraçar després de l’última intervenció del ministre de Salut.
Eric Jover i Joan Martínez Benazet es van abraçar després de l’última intervenció del ministre de Salut. | SFGA/JAViladot

El Govern va aprovar ahir el Reglament que estableix la Cartera de Serveis i Productes de Salut, un text que, per primera vegada, concreta i defineix les prestacions sanitàries que es financen públicament per part del Govern i de la CASS. D’aquesta manera, «complim amb la llei general de sanitat i amb un dels objectius més importants de la legislatura», va afirmar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. A més, el reglament inclou finançament públic per a noves prestacions «àmpliament reivindicades per la societat»: la reproducció humana assistida, la psicologia, la disfòria de gènere, la podologia, la dietètica i els estudis genètics amb finalitat preventiva.

A partir d’ara, s’obre un període de sis mesos per aprovar una normativa específica per a cada nova prestació, amb la participació dels respectius col·legis professionals. Posteriorment s’avaluaran els resultats el primer any de la implantació i es faran els ajustaments que calguin. «És un document obert als canvis després dels corresponents seguiments i després farem la nomenclatura dels actes mèdics», va afirmar Benazet, que va intervenir en la seva última compareixença informativa com a ministre de Salut, ja que avui deixa el càrrec. 

Quant a la psicologia s’inclouran les avaluacions psicomètriques i les psicoteràpies individuals, de grup o familiars. Per accedir-hi caldrà tenir una prescripció mèdica d’atenció primària, del psiquiatre, del servei de salut mental del SAAS o del metge especialista referent.

Pel que fa a la reproducció humana assistida, serà efectiva quan existeixi un diagnòstic d’infertilitat o una indicació clínica. En aquest cas, es podrà optar a la inseminació artificial i també a la fecundació in vitro. En la disfòria de gènere es podran oferir serveis d’avaluació, acompanyament, tractament hormonal i quirúrgic a les persones que se’ls diagnostiqui.

Pel que fa al percentatge de cobertura, el ministre de Salut va assegurar que seran homologables amb la resta de prestacions vigents, tot i que els diferents reglaments que s’aprovin en els propers sis mesos ho acabaran de definir.
Queden al marge de la cartera de serveis tots els actes amb manca d’eficàcia, efectivitat, seguretat o eficiència provada, com també els que han estat superats per altres tècniques i procediments més eficaços o per no tenir utilitat sanitària, com l’homeopatia o l’acupuntura. També en queden exclosos els que es destinen només a millores estètiques o a augmentar el rendiment esportiu.

D’altra banda, l’Executiu va aprovar ahir la modificació de les tarifes de responsabilitat dels actes mèdics i odontològics de la CASS. L’augment del 3,3%, equiparable a l’increment de l’IPC, només s’aplica a les consultes presencials de metges generalistes, especialistes psiquiatres i dentistes. No augmenten, per tant, ni les visites telemàtiques ni els actes mèdics que no siguin consultes. Els preus de les tarifes mèdiques s’havien congelat des del 2018, i les consultes odontològiques no han augmentat de preu des del 2012. Així, la consulta a un metge generalista costarà 24,38 euros, a un especialista 29,96 euros, a un psiquiatre 37,19 euros i a un odontòleg 23,97 euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT