PUBLICITAT

Gabriel pren la iniciativa dels pactes electorals i intenta refer CR

  • Convoca els impulsors de la coalició a una reunió que tindrà lloc demà
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Gabriel envoltat dels consellers del Grup Reformista, a la Casa de la Vall Foto: TONY LARA

Després que la proposta de front comú formulada pel president d'ApC, Eusebi Nomen, dijous passat evidenciés –un cop més– les diferències existents entre les dues ànimes de CR, ara és el president del Grup Reformista, Joan Gabriel, qui pren la iniciativa. Gabriel ha convocat una reunió del que ell anomena família reformista per a dimarts vinent. La trobada, en la que han de coincidir liberals, centristes, forces parroquials i independents, haurà de servir, entre d'altres coses, per debatre sobre els possibles acords amb altres formacions polítiques de cara a les eleccions anticipades que tindran lloc a la primavera.

Estan cridats a participar en la reunió tots aquells partits o grups que van donar suport a CR a les eleccions generals del 2009: El Partit Liberal, Nou Centre, Unió Laurediana, Independents d'Ordino i el nou Partit Reformista. Els punts de la reunió són tres: una valoració de la situació política actual, una anàlisi i revisió de les línies programàtiques d'ara fa dos anys i el debat sobre els possibles acords electorals. Aquest tercer punt és el punt i és on poden tornar a sorgir les divergències: La setmana passada el PLA es va mostrar disposat estudiar el pacte que proposava Nomen, mentre que el PRA va rebutjar un acord sense base programàtica i amb la votació del pressupost com a moneda de canvi. És molt probable que la comissió gestora del PRA es reafirmi avui en aquesta línia.

Per això Gabriel ha introduït els altres dos punts de la reunió, el de la valoració política i el de l'actualització del programa: per fer més digerible –des del punt de vista estètic– per al PRA haver de parlar de possibles pactes amb ApC. El rerefons de tot plegat és intentar reconstruir l'esperit de CR, molt malmès en els darrers mesos arran de la creació del PRA i d'algunes actuacions parlamentàries de Gabriel.

Martí, convidat / La convocatòria de la reunió conté també alguna sorpresa sucosa. Gabriel no només vol trobar-se amb els impulsors de CR, sinó amb alguns independents més, especialment de les parròquies de la Massana i Escaldes. Entre aquests destaca el nom de l'actual cònsol escaldenc, Antoni Martí. Gabriel vol la seva presència i la d'Unió del Poble, la candidatura comunal que Martí va crear després d'abandonar el Partit Liberal.

Durant la campanya electoral de fa dos anys, CR va reclamar en diverses ocasions el suport de Martí, però el cònsol escaldenc no va fer cap gest públic en aquest sentit. Des d'aleshores, les relacions entre Gabriel i Martí han tendit a refredar-se. El president del Grup Reformista espera recuperar-les ara utilitzant com a argument que a ell ja no el mou l'ambició personal, perquè es vol retirar de la primera línia política. I vol, no es cansa de repetir aquests dies, marxar com va arribar: sargint els descosits.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT